Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Martin Johnsrud Sundby är vinters skidkung. Segern i Ski Tour Canada blev kronan på verket. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Martin Johnsrud Sundby är vinters skidkung. Segern i Ski Tour Canada blev kronan på verket. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Sundby knockade Ustiugov och Northug i finalen

Martin Johnsrud Sundby visade vilken suverän skidåkaren han är när han helt sonika åkte ifrån Sergey Ustiugov och Petter Northug på finaletappen av Ski Tour Canada.
I mål var Sundby nästan minuten före Ustiugov i på andra plats.
Marcus Hellner slutade på tionde plats.

Sundby gick ut 39 sekunder efter Ustiugov och sju efter Northug. Vid första varvningen var norrmännen tillsammans och tio sekunder efter ryssen.

Sen gick Sundby hårt uppför de tunga backarna ut på andra varvet. Petter släppte först och strax efter Ustiugov.

– Jag trodde inte det skulle vara möjligt, sa Sundby till SVT och fortsatte:

– Jag tog chansen och satte fart direkt när vi kom ifatt Ustiugov. Jag var sen lite orolig när han plockade in lite nerför på andra rundan.

Sundby har nu vunnit allt den här vinter och totala världscupen för tredje året i rad. En bedrift som bara Gunde Svahn och Björn Dählie klarat förut.

– Vilken fantastisk avslutning på säsongen. Och vilken bra vinter vi norrmän haft. Det blir tufft följa upp det här nästa år i Lahti. Men vi ska försöka, sa Sundby med ett leende.

Även om Sundby var stark på slutetappen jämfört med Ustiugov och Northug så var två åkare klart snabbare på finaletappen. Maurice Manificat var tio sekunder före Matti Heikkinen. Duon visade strålande form i det tunga föret och kanske har de båda Salomon-åkarna också fått tag i riktigt vassa skidor för de förhållanden som nu råder i Canmore.

Bland de svenska åkarna var Jens Burman snabbast på slutetappen. 17:e tid för Burman innebär bästa världcupinsatsen någonsin. En stark avslutning på touren för unge Burman och ett bevis på vilken duktig klassisk åkare han är.

Simon Andersson hade 24:e tid, Martin Johansson 27:e och Marcus Hellner 29:e.

– Det var grymt kämpigt idag. Jag försökte hålla undran klungan bakom mig. Men jag hade svårt att hitta fäste och driv. Det var riktigt krävande tekniskt, sa Hellner som såg fram emot att starta träningen inför nästa vinter.

– Jag har stor revanschlust efter den här säsongen. Och jag kände i går när jag fick kliva upp på pallen hur bra jag trivs med att åka bra, fortsatte en leende Marcus.

Resultat Ski Tour Canada
Herrar jaktstart 15 km klassisk stil

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 47:24.1
2. Sergey Ustiugov, Ryssland + 57.7
3. Petter Northug, Norge + 1:52.5
4. Maurice Manificat, Frankrike + 2.18.4
5. Alex Harvey, Kanada + 2:53.9
6. Matti Heikkinen, Finland + 3:06.8
7. Emil Iversen, Norge + 4:12.7
8. Hans Christer Holund, Norge + 5:14.3
9. Finn Hågen Krogh, Norge + 5:23.7
10. Marcus Hellner + 6:01.3

28. Simon Andersson + 12:22.9
29. Martin Johansson + 12:33.0
30. Jens Burman + 12:34.0
41. Oskar Svensson + 17:17.6
44. Teodor Peterson + 19:12.8

Komplett slutställning Ski Tour Canada

Åktider finaletappen

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.