Martin Johnsrud Sundby siktar på segrar i Visma Ski Classics nästa vinter. En har han förut. På bilden är han på väg mot seger i Birkebeinerrennet 2017. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Martin Johnsrud Sundby siktar på segrar i Visma Ski Classics nästa vinter. En har han förut. På bilden är han på väg mot seger i Birkebeinerrennet 2017. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Sundby mot nya segrar – i Visma Ski Classics

Det är fortsatt full satsning som gäller för Martin Johnsrud Sundby. Nu är dock inte målet segrar på världscup eller i mästerskap. Nu ska Sundby ta sina triumfer i Visma Ski Classics.
– Målet är att ställa ett slagkraftigt lag på benen och åka hela Pro Touren. Jag är ju van att gå all in och nu gör jag det igen, säger 36-årige Sundby till Längd.se.

Martin Johnsrud Sundby har en lång och framgångsrik karriär i världscupen bakom sig. Efter svåra ryggproblem så talade det mesta för att han skulle avsluta karriären efter den gångna vintern. Sjundeplatsen på VM 15 kilometer i fri stil gav dock inspiration till en fortsättning, men på en annan arena - Visma Ski Classics Pro Tour.

Två gånger har Sundby gästspelat som långloppsåkare. 2015 blev han tvåa på Birkebeinerrennet bakom Petter Elisassen. Två år senare var han tillbaka som vinnare i samma lopp. Nu väntar dock full satsning mot långlopp för Sundby som i dagarna håller på att sy ihop ett nytt Pro Team för Visma Ski Classics.

– Det är mycket arbete nu. Det här var lite mer krävande än vad jag först tänkt mig. Samtidigt känns det väldigt spännande, berättar Sundby.

När han först aviserade att han skulle fortsätta sin aktiva karriär med långlopp så lät det som att han skulle fokusera på några av de större loppen och inte åka hela Visma Ski Classics. Nu låter det annorlunda.

– Målet är att ställa ett slagkraftigt lag med professionell uppbackning på benen och åka hela Pro Touren. Jag är ju van att gå all in och nu gör jag det igen.

Hur ser din egen målsättning ut?
– Jag tror ju att jag besitter de egenskaper som krävs för att vinna lopp. Åtminstone de lopp med mer kupering där kapaciteten blir avgörande. Flackare lopp med mer hög fart har andra typer av krav – som inte är min styrka.

Hur kommer du förändra din träning?
– Jag behöver bli bättre på högfartsstakning. När det gäller intervaller så behöver jag nog göra dem längre in i passen, jag behöver trötta ut armarna lite först. Jag behöver öka uthålligheten i armarna, samtidigt ska jag ta vara på min kapacitet. På pappret är det min fördel och den får jag inte tappa, berättar Sundby.

Sundby har kämpat mot ryggproblem de senaste åren och det var med sin friplats som regerande världsmästare på 15 kilometer fri stil han kom till vinterns VM i Oberstdorf.

Där överraskande han både sig själv och andra med sjundeplatsen endast 20 sekunder från bronsmedaljen. Det var mycket den insatsen som gav inspiration till en fortsatt satsning kommande år.

– Utifrån förutsättningarna var det ett av mina bästa lopp i livet. En prestation jag är otroligt stolt över. Medalj var inom räckhåll och det gav mig verkligen inspiration att fortsätta. Innan hade jag tvivlat och tänkt att det här var min sista säsong.

Nu är det en taggad Sundby som ser fram att slåss om segrar i Visma Ski Classics och som det verkar i ett nytt slagkraftigt team i Pro Touren. Med sig har han fortsatt Niklas Dyrhaug som han haft med sig i sitt eget team utanför det norska landslaget. Dyrhaug blir förstås också en ny intressant åkare i långloppen. Det kan också bli fler norska toppåkare som blir en del av Sundbys team.

– Jag har tre-fyra namn i mitt block. En av dem är Didrik Tönseth. Det blir intressant att se hur den norska landslagstruppen kommer att se ut. Det kan bli lite avgörande för hur mitt team kommer se ut, förklarar Sundby.

Som många andra ser Sundby en spännande utveckling för långlopp. Att både NRK och SVT kommer sända hela Visma Ski Classics Pro Tour gör att publiken kommer att bli större.

– Jag har en stark tro på att att intresset kommer att öka. Här betyder det också mycket att Marit (Björgen) satsar vidare på långloppen. Jag tror också vi kommer få se Petter (Northug) i några lopp, säger Sundby.

Hur ser du på dina motståndare som Emil Persson, Tord Asle Gjerdalen och Andreas Nygaard?
– Jag är medveten om att de håller en väldigt hög nivå. När jag ser några av träningspassen de gör så skrämmer det mig lite. Samtidigt ska det bli otroligt kul att utmana dem. På lopp runt fem mil ska jag kunna matcha dem, hur det blir på de längre loppen är jag spänd på att se.

Hur ska du balansera familjelivet med fru och tre barn med in fortsatta satsning?
– Jag ska lägga en bra plan för det. Fortsättningsvis kommer det handla om ett långt träningspass per dag, säger Sundby.

Martin Johnsrud Sundby har gjort tolv säsonger i världscupen och vann hela 30 lopp och har 74 pallplatser. Två OS-guld finns på meritlistan, i sprintstafett och stafett från Pyeongchang 2018. På VM har han tagit nio medaljer varav fyra guld. Ett individuellt mästerskapsguld blev det i karriären, på 15 km klassisk stil i Seefeld 2019.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...