Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Astrid Öyre Slind, Torleif Syrstad, Chris Jespersen, Niklas Dyrhaug och Martin Johnsrud Sundby är nya långloppslaget Team Koteng Eidissen. FOTO: Team Koteng Eidissen.

Astrid Öyre Slind, Torleif Syrstad, Chris Jespersen, Niklas Dyrhaug och Martin Johnsrud Sundby är nya långloppslaget Team Koteng Eidissen. FOTO: Team Koteng Eidissen.

Sundbys nya lag ska utmana svenskarna

Martin Johnsrud Sundby satsar hårt mot Visma Ski Classics kommande vinter. Nu är det också klart hur han nya team ser ut.
Med sig ut på Pro Touren kommer han ha Niklas Dyrhaug, Chris Jespersen, Torleif Syrstad och Astrid Öyre Slind. Det under nya teamnamnet Team Koteng Eidissen.
– Vi ser fram emot att utmana de svenska teamen i vinter. Det blir en spännande och intressant vinter när både NRK och SVT sänder hela Visma Ski Classics Pro Tour, säger Sundby till Längd.se.

När Martin Johnsrud Sundby i våras aviserade att världscupkarriären var över och nytt fokus nu skulle riktas mot Visma Ski Classis Pro Tour sa han så här:
– Målet är att ställa ett slagkraftigt lag med professionell uppbackning på benen och åka hela Pro Touren. Jag är ju van att gå all in och nu gör jag det igen.

Nu är det klart att laget blir en hopslagning av det privatlag som Sundby haft med Niklas Dyrhaug, Team Eidissen/BN Bank och långloppslaget Team Koteng. Det nya namnet blir Team Koteng Eidissen.

Niklas Dyrhaug gör som Sundby och styr om mot långlopp och laget i övrigt består alltså av följande åkare från Team Koteng: Chris Jespersen, Torleif Syrstad och Astrid Öyre Slind.

– Vi satsar hårt och målet är att skapa internationellt team. I vinter blir det med de här norska åkarna men det är ett långsiktigt projekt och åkare från andra länder blir aktuella för laget i framtiden, säger Sundby.

– I vinter blir vi fyra herråkare och två-tre damåkare. Jag har ett par namn till på damsidan som jag inte vill avslöja än. Det är åkare som har målet att nå OS men som bekant är det nålsöga att ta sig in i det norska laget och vi får se vilka det blir när säsongen börjar, berättar Sundby.

Supportstaben runt teamet följer med från Team Koteng där förre Vasaloppssegraren Tore Björseth Berdal fortsätter som teamchef och Bernhard Rönning är serviceansvarig. Dessutom blir Sundbys bror Sondre ansvarig för den fysiska träningen.

– Jag gläder mig verkligen åt den här satsningen och det ska bli kul att utmana de svenska teamen i vinter. Att både NRK och SVT sänder hela Pro Touren gör att intresset kommer vara på topp.

I vintras, under Visma Ski Classics säsong XI, vann svenska Team Ramudden lagtävlingen före ett annat svenskt lag, Lager 157 Ski Team. Det var första gången vi inte fick se ett norskt team i topp. Lita på att norrmännen vill ta tillbaka första positionen. Det gäller förstås både Sundbys Team Koteng Eidissen och bröderna Auklands Team Ragde Charge.
 

Martin Johnsrud Sundby har gjort tolv säsonger i världscupen och vann hela 30 lopp och har 74 pallplatser. Två OS-guld finns på meritlistan, i sprintstafett och stafett från Pyeongchang 2018. På VM har han tagit nio medaljer varav fyra guld. Ett individuellt mästerskapsguld blev det i karriären, på 15 km klassisk stil i Seefeld 2019.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...