Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson för fram till en suverän andraplats i Lillehammer. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Ebba Andersson för fram till en suverän andraplats i Lillehammer. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Superlopp av Ebba Andersson som tvåa bakom Johaug

Unga Ebba Andersson fortsätter att imponera. Andraplatsen 9,2 sekunder bakom Therese Johaug på 10 kilometer skejt i Lillehammer är sensationellt bra.
– Jag är jättejättenöjd med dagens lopp, sa Ebba i intervju med SVT.

Intervjun gjordes när Charlotte Kalla var på väg mot mål och då gick det upp för Ebba att det blev en andraplats.

– Gud! Blir jag tvåa! Oj!, kommenterade Ebba.

Sollefteåstjejen öppnade starkt och var bara sekunden efter Johaug vid 3,3 kilometer. Det växte till10,4 vid 8,3 kilometer. På slutet plockade Ebba in en dryg sekund.

Att Ebba är så här nära på en så här tung ”Johaug-bana” måste räknas som en skräll. Som det ser ut nu så handlar det om tre åkare i vinter Therese, Ebba och dagens trea Charlotte Kalla som var 15,7 sekunder efter Johaug i mål.

En trio vi nog kommer att se fler gånger tillsammans på pallen i vinter: Ebba, Therese och Charlotte. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
En trio vi nog kommer att se fler gånger tillsammans på pallen i vinter: Ebba, Therese och Charlotte. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Den här trion har helt enkelt högre kapacitet än övriga åkare i världseliten när det handlar om tunga motbackar. Fyran Ingvild Flugstad Östberg var 35 sekunder efter som fyra. OS-mästaren på distansen, Ragnhild Haga 55 sekunder bakom.

Loppet i sin kommenterade Ebba så här;

– Jag kunde gå med bra tryck och orkade hålla farten.

När trodde du att det skulle räcka till ett så här bra lopp?
– När jag fick sekundering och hörde att jag kunde hålla Thereses fart någorlunda så förstod jag att det gick fort. Men jag visste ju inte hur långt det skulle räcka till slut, jag försökte bara åka så fort jag kunde in i mål.

Återigen gjorde det svenska damlaget en mycket bra laginsats. Ida Ingemarsdotter krigade sig till en fin tiondeplats. Evelina Settlin lär ha gjort sitt bästa världscuplopp med dagens 13:e plats. Stina Nilsson gjorde en stabil insats med 15:e plats och gårdagens vinnare Jonna Sundling 22:a plats på den här tunga banan strax efter sjukdom imponerar också.

Charlotte Kalla sa så här till SVT efter loppet:

– Jag visste att det var en tuff bana som väntade idag och ett före som göra tt man inte får någonting gratis. Jag försökte bara lägga upp mitt eget lopp som planen var och komma in i åkningen.

Om Ebbas framfart:

– Jag är jätteglad för Ebbas skull, att hon levererar helg efter helg

Inför söndagens jaktstart leder nu Charlotte Kalla 2,5 sekunder före Therese Johaug och 14,3 före Ebba. Stina Nilsson är nia, Evelina Settlin tia och Ida Ingemarsdotter elva.

Resultat
Världscupen Lillehammer
Damer 10 km fri stil

1. Therese Johaug
2. Ebba Andersson
3. Charlotte Kalla
4. Ingvild Flugstad Östberg
5. Krista Pärmäkoski
6. Ragnhild Haga

10. Ida Ingemarsdotter
13. Evelina Settlin
15. Stina Nilsson
22. Jonna Sundling
39. Anna Dyvik
41. Moa Lundgren
50. Hanna Falk

Officiellt resultat finns här

Ställning inför jaktstarten finns här

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...