Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Jonna Sundling jublar efter den svenska uppvisningen i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Svahn, Dahlqvist och Sundling dominerade stort

De svenska sprintdamerna gjorde ingen besviken vid världscupsprinten i Ruka, Finland på fredagen.
Linn Svahn vann finalen i suverän stil före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling långt före norskorna Lotta Udnes Weng och Ane Appelqvist Stenseth. Dessutom var Emma Ribom sexa.
 Trippelt svenskt, det är stort, kommenterade Linn Svahn till SVT Sport.

Linn Svahn var stark och säker i spåret genom hela tävlingdagen. I finalen så gick hon ifrån i sista tuffa backen och stakade mot mål i suverän stil.

– Jag kände mig stark hela dagen och kände att jag kunde nyttja backen som jag ville och att jag inte behövde gå för fullt hela vägen. Så jag ville lägga in en extra växel i backen och det tycker jag att jag lyckades med, berättade Svahn för SVT Sport.

– När jag vände mig om och såg att det var två svenskor bakom, det var coolt. Jag vet hur starka vi varit i sommar men det är en annan sak att få ut det i skidspåret. Det är stort med en trippel, fortsatte Svahn.

Emma Ribom blev sist i finalen som sexa. Men det var hennes första sprintfinal och hennes bästa världscupplacering i karriären.

– Det är jättestort. Och häftigt att vara i final med tre andra svenskor, sa Ribom.

Moa Lundgren slutade åtta. En framgång efter skadeproblem med handen under hösten som gjort att hon inte kunnat träna med stavar på hela elva veckor.

Frida Karlsson blev 15:e och har därmed fått en mycket bra start på minitouren.

Anna Dyvik blev 23:a efter ryggproblem.

– Jag tyckte att jag kände mig pigg men sedan kunde jag inte ta i. Jag får se om jag fortsätter. Det beror på hur dålig ryggen blir efter det här, berättar hon för SVT Sport.

Ebba Andersson slutade 36:a i kvalet.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...