Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det planeras för en svensk-norsk skidtour 2020 - med start i Skottland. Bilden från VM-sprinten i Falun med Stina Nilsson, Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Det planeras för en svensk-norsk skidtour 2020 - med start i Skottland. Bilden från VM-sprinten i Falun med Stina Nilsson, Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Svensk-norsk skidtour presenterad

– Det känns fantastiskt att få presentera våra planer på en egen skidtour i ett område som är snösäkert och där flera av världens bästa skidåkare bor och verkar. Skidintresset är redan väldigt stort här, men genom touren får vi möjlighet att visa upp idrotten på ett sätt som kommer att lyfta längdskidsporten ytterligare. Att prologen förläggs i Skottland är ett viktigt led i att bjuda in fler nationer till längdskidvärlden, säger Mathias Fredriksson, svensk projektledare för touren och tidigare elitskidåkare.

Touren sträcker sig över drygt en vecka i mitten av februari 2020. Det är första gången i historien som världscupcirkusen i längdskidor kommer till Skottland.

Förutom de tävlingslopp som kommer att gå i Östersund, Åre och Trondheim kommer det även arrangeras en etapp från Sverige till Norge där detaljerna ännu inte är fastställda.

– Vi ser fram emot att jobba vidare med detaljer runt de olika etapperna och jag tror att detta blir ett spännande och attraktivt nytillskott för längdsporten, säger Mathias Fredriksson.

Även Svenska Skidförbundets längdchef Johan Sares är nöjd över att FIS beslutat att en svensk-norsk tour kommer att ingå i världscupen 2020.

– Den här svensk-norska touren kommer att bli fantastisk, en stor höjdpunkt under en säsong som för övrigt är mästerskapsfri. Det blir stort för våra blågula längdstjärnor och för våra grannar i väst att få chansen att visa upp sig på hemmaplan på det här sättet. Genom touren får vi också en fin möjlighet att visa upp sporten och regionen för en internationell publik och inte minst öppnar detta upp för ett spännande samarbete med vår hetaste konkurrent i skidspåret, säger Johan Sares.

Förslaget om en svensk-norsk tour har godkänts av FIS längdkommitté och inom de närmaste veckorna tas det slutliga beslutet om touren av FIS Council.

 

Siste nyheter

Therese Johaug vann två minuter före Marit Björgen på torsdagskvällens backrace på rullskidor utanför Oslo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johaug två minuter före Björgen

Therese Johaug var två minuter snabbare än Marit Björgen på torsdagskvällen backrace utanför Oslo. I herrklassen var Petter Eliassen snabbast och vann minuten före Hans Christer Holund.
Marit Björgen gör en spännande comeback när hon möter Therese Johaug i ett backrace på rullskidor i kväll. FOTO: Børre E. Helgerud.

Björgen mot Johaug i tufft backrace

Marit Bjørgen gör comeback och tävlar mot Therese Johauag i ett 11,5 kilometers backrace på rullskidor på torsdagskvällen. I herrklassen möter Team Ragde Eiendoms Andreas Nygaard och Petter Eliassen ...