Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren jublar som överlägsen vinnare på Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld, Österrike. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Lina Korsgren jublar som överlägsen vinnare på Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld, Österrike. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Svensk succé - Korsgren och Persson tog hem Kaiser Maximilian Lauf

Kaiser Maximilian Lauf blev en svensk klang- och jubelföreställning. Den sex mil långa deltävlingen i Visma Ski Classics vanns av Lina Korsgren, Team Ramudden och Emil Persson, Lager 157 Ski Team. Lina vann överlägset, över tre minuter före Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team. Emil vann en tight spurt närmast före Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom.
– Fantastiskt! En riktigt bra dag för mig, sa Lina.
– Jag hade en sån bra dag. Kroppen kändes perfekt, kommenterade Emil.

I damklassen så fick Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och Team Kotengs Astrid Öyre Slind tidigt en lucka på övriga åkare. Strax före det andra sprintpriset så blev damerna upphunna av herrtäten och Korsgren gick hårt för att följa och då släppte Johansson Norgren och Slind. Lina utökade snabbt sin ledning och på toppen hade hon en tvåminutersledning till Britta.

– Det var fantastiskt. En riktigt bra dag för mig. Det var en bra chans att hänga på herrarna och det betalade sig bra, sa Lina och fortsatte;

– Jag har haft en bra träningsperiod hemma i Åre under uppehållet. Jag kände mig stark i början av säsongen också men det var något som inte stämde. Jag har jobbat med tekniken och nu känns det bra.

Bakom topptrion gjorde Team Ramuddens Ida Dahl en mycket stark insats och tog fjärdeplatsen. Ida var drygt fem minuter efter Lina men klart före femma Katerina Smutna. Svenskt också på åttonde och tionde plats genom Sofie Elebro, Team Parkettpartner Sjusjöen.

I herrklassen var det en stor klunga som följdes åt under stora delar av loppet. Joar Thele, Team Ragde Eiendom och Magnus Vesterheim, Team Kaffebryggeriet, försökte sig på att gå loss i Leutasch-dalen men det blev upphunna innan första klättringen efter dalen.

Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team och Morten Eide Pedersen, Team Kaffebryggeriet drog klungan upp för det branta motlutet innan Russian Winter Team’s Alexey Shemiakin och Ermil Vokuev tog över. På toppen av klättringen var 14 åkare med. Båda ryssarna föll i den följande utförskörningen.

På upploppet var Emil Persson starkast, precis som i premiären i Livigno. Tätt bakom följde Andreas Nygaard och tredjeplatsen tog en Lager 157-kille till, Marcus Johansson som tog sin första pallplats.

Emil Persson spurtade till seger i Seefeld. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Emil Persson spurtade till seger i Seefeld. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

– Jag hade en sån bra dag. Kroppen kändes perfekt, sa Emil efter segern.

– Banan i La Diagonela nästa helg tror jag passar mig ännu bättre eftersom den är flackare. Jag ser verkligen fram emot nästa helg, fortsatte Emil.

Bäva månde konkurrenterna om Östersunds-killen Emil känner så.

Tvåan Nygaard sa så här efter loppet:
– Jag är glad att formen är god och att jag är tillbaka på pallen. Men jag är inte glad över hur det blev de sista 500 meterna. Men det är som det är. Emil var snabbare idag och han visade redan i Livigno att han är supersnabb.

14 åkare nådde målet inom drygt åtta sekunder i herrklassen. Tredje svensk blev Team Ramuddens Max Novak som sjua, bara 1,4 sekunder bakom vinnaren. Andreas Holmberg, Lager 157, blev elva 3,7 sekunder bakom och Team Ramuddens Johannes Eklöf överraskade med att ta tolfteplatsen en dryg sekund bakom Holmberg.

Ytterligare fem svenskar slutade topp 25. Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom (16), Bob Impola, Team Serneke (17), Niklas Henriksson, Team Igne (19), Nils Persson, Team Engcon (21) och Klas Nilsson, Team Igne (23). En riktigt stark svenskdag med andra ord.

På damsidan är Britta Johansson Norgren fortsatt totalledare och på herrsidan har Emil
Persson tagit över ledningen. Dubbelt Lager 157 med andra ord. Lager 157 Ski Team utökade också sin ledning i lagtävlingen och har nu 70 poängs försprång till norska Team Koteng.

Ungdomstävlingen toppas nu av Emil Persson (så klart eftersom han är totalledare) och Ida Dahl.

Svenskt i topp i kampen om den rosa ungdomsvästen. Ida Dahl och Emil Persson. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Svenskt i topp i kampen om den rosa ungdomsvästen. Ida Dahl och Emil Persson. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Nästa lopp är La Diagonela i Zuoz, Schweiz, lördag 18 januari.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...