Martin Johansson är bäst bland de svenska herrarna hittills i världscupen på sin19:e plats. Martin är en av 16 svenska åkare till Tour de Ski. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Martin Johansson är bäst bland de svenska herrarna hittills i världscupen på sin19:e plats. Martin är en av 16 svenska åkare till Tour de Ski. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Svenska truppen till Tour de Ski

Svenska Skidförbundet har tagit ut åtta herrar och åtta damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i Tour de Ski den 1-10 januari.
Tour de Ski som är en av säsongens höjdpunkter för landslaget.

På damsidan inleder Sverige tävlingen på nyårsdagen i schweiziska Lenzerheide med att ha tre åkare topp 10 i den totala världscupen. IFK Mora SK:s Stina Nilsson ligger trea efter norskorna Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Charlotte Kalla är sexa och Ida Ingemarsdotter nia.

– Det är en riktigt bra öppning av damerna och vi siktar givetvis på att ha några av dem med i slaglägen inför den avslutande monsterklättringen den 10 januari i Val di Fiemme. Och där kan som bekant allt hända, säger förbundskaptenen Rikard Grip från italienska Livigno där såväl Charlotte Kalla som Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter och Anna Haag förbereder sig med träning och julfirande på hög höjd.

Hanna Falk, som ligger 17:e i världscupen, debuterar i Tour de ski.
– Hanna har tagit ett kliv framåt som distansåkare i vinter med flera topp 20-placeringar. I sprint håller hon en mycket hög nivå. Femteplatsen i Davos är ett kvitto på det. Jag tror att touren passar Hanna bra, säger Grip.

I damlaget finns även rutinerade Maria Rydqvist som tillhör en av startfältets bästa klättrare, samt Emma Wikén och Evelina Settlin.

På herrsidan är Martin Johansson bäst hittills i världscupen på 19:e plats. Mora-åkaren tvingades avstå Toblach-tävlingen på grund av förkylning, precis som Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

– Martin är igång med lätt träning efter att ha varit rejält däckad. Calle går i träning på julafton. Vi kan bara hålla tummarna för att det inte blir några bakslag och att de kommer till Lenzerheide friska, fräscha och hungriga, säger Rikard Grip, som på det positiva kontot sett Emil Jönsson och Simon Andersson visa lovande takter i vinter.

– Båda två har kvaliteter för att lyckas bra i touren med flera sprintlopp, mass- och jaktstarter. Det blir spännande att följa dem, säger Grip, som också ger 21-årige Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, chansen i touren.

– En offensiv debutant med många kvaliteter!

Klart redan nu är att Teodor Peterson bara kör sprinten i Lenzerheide.

Längdlandslaget i Tour de ski 1-10 januari
Damer

Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, IFK Mora SK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Maria Rydqvist, Älvdalens IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Emma Wikén, Åsarna IK

Herrar
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK
Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK
Emil Jönsson, IFK Mora SK
Martin Johansson, IFK Mora SK
Teodor Peterson, IFK Umeå
Anders Svanebo, Stockviks SF
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Carl Quicklund, Östersunds SK

Program Tour de Ski 2016

Fredag 1 januari – etapp 1 - Lenzerheide, Schweiz
Sprint, fristil, kvinnor och män
Lördag 2 januari – etapp 2 - Lenzerheide, Schweiz
Masstart 15 km klassisk, kvinnor Masstart 30 km klassisk män
Söndag 3:e januari – etapp 3 - Lenzerheide, Schweiz
Jaktstart 10 km fristil, män Jaktstart 5 km fristil, kvinnor
Tisdag 5:e januari – etapp 4 - Oberstdorf, Tyskland
Skiathlon, 10 km (5 km klassiskt + 5 km fristil), kvinnor
Skiathlon, 20 km (10 km klassiskt + 10 km fristil), män
Onsdag 6:e januari – etapp 5 - Oberstdorf, Tyskland
Sprint, klassiskt, kvinnor och män
Fredag 8:e januari – etapp 6 - Toblach, Italien
Intervallstart 10 km fristil, män Intervallstart 5 km fristil, kvinnor
Lördag 9:e januari – etapp 7 - Val di Fiemme, Italien
Masstart 10 km klassisk, kvinnor Masstart 15 km klassisk, män
Söndag 10:e januari – etapp 8 - Val di Fiemme, Italien
Final - Monsterbacken - Jaktstart 9 km fristil, kvinnor Final - Monsterbacken - Jaktstart 9 km fristil, män

 

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...