Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jonna Sundling vann sprinten i Planica före Stina Nilsson. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.
Jonna Sundling vann sprinten i Planica före Stina Nilsson. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.

Svenskdubbel av Sundling och Nilsson

Sprintfinalen i Planica slutade med svensk succé - dubbelseger för Jonna Sundling och Stina Nilsson. Men också med en mycket arg Linn Svahn som blev omkullkörd på upploppet med läge på ny seger.
– Hela vägen in i mål, inte titta bakåt, sa Jonna till SVT Sport om hennes tankar på upploppet.
Uppdaterad text.

Det var stökigt och rörigt i finalen och kamp om positionerna. In mot mål såg det ut som 20-åringen Linn Svahn var på väg mot sin andra raka världscupseger. Men Linn krokade ihop med Stina Nilsson och stöp i backen.

Jonna Sundling kunde spurta mot seger och korsade mållinjen 22 hundradelar före Stina Nilsson. Sundlings andra världscuptriumf.

– Jag lyckades hålla ifrån mig det värsta krånglet i finalen, berättade Jonna.

Stina Nilsson var nöjd med sin andraplats. Säsongens bästa insats.

– Jag hade mycket krafter kvar och ville få ut allt i finalen. Jag hittade väl några krångliga vägar men det var trångt. Men jag är nöjd. Extremt välförtjänt seger för Jonna, sa Stina.

Pallen med Nilsson, Sundling och Kern. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.Pallen med Nilsson, Sundling och Kern. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Matic Klansek.

När Linn Svahn åkte över mållinjen som sexa i finalen var det med rejält mörka ögon.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, men hade vi inte kört ihop några stycken så hade jag inte ramlat. Jag kände att jag hade chans att utmana på upploppet, så det suger, sa Linn till SVT Sport.

– Jag har inte varit så rolig att prata med nu, men kvällen är lång, fortsatten hon.

Om en eventuell plats sprintstafetten i morgon sa Svahn så här:

– Jag kommer att komma med en förbannat stark revansch då i så fall.

Totalt sett var det åter en mycket stark svenskdag. Alla tjejer var topp 13 i prologen. Jonna Sundling, Linn Svahn och Johanna Hagström vann sina kvartar snyggt. Stina Nilsson var säker tvåa i sin. Maja Dahlqvist såg ut att ha hitta form men föll oturligt i sin kvartsfinal och missade avancemang. Jennie Öberg var trea i sin och bara tolv hundradelar från avancemang.

Sundling vann sedan första semin precis före Svahn. Stina gick vidare på tid som fyra efter en del strul under loppet. Hon klarade sig på Johanna Hagströms bekostnad med två hundradelar. Hagström som var trea i andra semin.

Tävlingen genomfördes i regn och hagel och arrangören fick till och med göra ett uppehåll i tävlingen på grund av åska.

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Nu finns ett stomprogram för rullskidtävlingar 2020 his Svenska skidförbundet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Stomprogram rullskidor 2020

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har fastställt 2020 års stomprogram för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet kommande sommar samt datum för...
Linn Sömskar blev bäst av de svenska åkarna i Skandinaviska cupen som tvåa. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Slutresultat i Skandinaviska cupen

Säsongens Skandinaviska Cup avslutades efter att sex deltävlingar genomförts under vintern. Bästa svenska åkare i cupen var Linn Sömskar, IFK Umeå och Maria Nordström, Borås SK, som blev tvåa och tre...