Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Att det finns unga svenska skidåkare med potential visade trion Fredrik Andersson, Jonas Eriksson och Eric Rosjö på SM-tremilen. Hela trion blev också VM-reserver på hemmaplan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Att det finns unga svenska skidåkare med potential visade trion Fredrik Andersson, Jonas Eriksson och Eric Rosjö på SM-tremilen. Hela trion blev också VM-reserver på hemmaplan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sveriges framtid visade upp sig i Sundsvall

Snacket om krisen på herrsidan inom svensk längdåkning ter sig något överdriven.
Idag visade Sveriges framtid upp sig på SM-tremilen: Jonas Eriksson, 21, som tvåa, Fredrik Anderson, 20, som trea och Eric Rosjö, 20, på sjätte plats.
– Inställningen som de har är bra, säger förbundskapten Rikard Grip.

Direkt efter målgång på SM-tremilen så var Grip nöjd och glad över vad han sett från det yngre gardet i loppet.

– Fantastiskt roligt. Jag tycker vi har spännande yngre namn som visar framfötterna hela den här veckan.

– Det är något vi ska ta med oss utifrån de debatter och diskussioner som varit den senaste tiden. Med lite tid för utveckling kan det bli väldigt bara på sikt, menar Grip.

Killarna är offensiva i sin åkning!
– Inställningen som de har är bra. De är med där framme,få släppa lite kör ikapp. Det ger väldigt fina signalvärden. De viker inte ner sig.

Hur mycket Grip tror på trion Eriksson, Andersson Rosjö visade sig på eftermiddagen strax  efter undertecknad pratat med honom då grabbarna tog plats som reserver på hemmaplan till VM i Seefeld.

Trion visade upp sig på ett imponerande sätt på tremilen.

När det drog ihop sig om kampen om silver och brons bakom Daniel Rickardsson så var det Jonas Eriksson och Fredrik Andersson som var starkast och spurtade in före landslagsåkarna  Jens Burman och Björn Sandström. Eric Rosjö var närmast där bakom som sexa. Rosjö som också blev fyra på 15 kilometer häromdagen.

Jonas var offensiv och låg ett tag själv tvåa efter Rickardsson.

– Jag kände ett tag att det inte var så långt upp till honom och jag var pigg just då. Jag funderade på om jag skulle gå ikapp. Men han åkte hårt stadion och sen blev jag inhämtat ganska snabbt.

Hur tänkte du när Fredrik Andersson fick lite lucka på slutet?
– Det blev lite panik. Jag fick gå ut och springa utanför spåret för att ansluta till Fredrik. Det blev tufft när han körde på igen sen men det kändes bra idag. Det gjorde det.

Det är stort med SM-silver!
– Det är riktigt mäktigt! Otroligt bra! Och så när Daniel Rickardsson vinner också. Den här banan passar ju han rätt bra.

– Men ger du mig lite tid ska jag kunna utmana honom, säger Jonas.

På frågan om han trodde sig vara aktuell för VM-truppen svarade han så här.

– Det är inget jag funderat på. Säsongen har ju varit lite upp och ner. Det var väl lite i senaste laget att börja åka bra nu.

Men det visade ju sig inte vara för sent eftersom det blev en reservplats i VM-truppen.

Fredrik Andersson var på väg att försöka gå ifrån övriga klungan på sista varvet.

– Jag kände att jag var pigg där på slutet. Då var det inget att spara på så jag gick det jag hade uppför EKB-backen. Jag vet inte om jag fick en liten lucka men Jonas orkade hänga på och så var han stark på slutet, säger Fredrik.

Vad betyder den här framgången?
– Det var jätteroligt och inspirerande för framtiden. Jag ska fortsätta jobba på.

Trodde du på medalj innan?
– Nej, absolut inte. Jag ville bara göra ett lopp som jag skulle vara nöjd med. Idag räckte det rätt långt.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...