Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dessa 17 åkare ingår i den svenska truppen till VM i Oberstdorf. FOTO: Svenska skidförbundet.

Dessa 17 åkare ingår i den svenska truppen till VM i Oberstdorf. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till VM i Oberstdorf

Idag presenteras Sveriges trupp som ska försvara de svenska färgerna på VM i Oberstdorf som drar igång 25 februari.
Redan imorgon fredag beger sig längdlandslaget till Saxnäs för isolering och uppladdning inför mästerskapen.

Det har varit en speciell säsong med stora utmaningar. Men efter hårt arbete med att riskminimera smittspridning och säkra verksamheten har vi nu nått säsongens stora mål: VM i Oberstdorf.

– Vi har fått göra stora förändringar den här vintern och det har varit utmanande men vi har lyckats bra utifrån förutsättningarna och hittat system som fungerar för oss. Nu känner vi oss riktigt laddade och vi kommer vara ännu mer laddade efter en vecka i Saxnäs, säger Anders Byström, landslagschef.

Truppen
Det har varit en tuff uppgift att ta ut den svenska truppen. Många åkare har varit aktuella och slagits om platserna men nu truppen klar. Vi har sannolikt aldrig skådat ett så starkt sprintlag på damsidan.

– Det är ju ett angenämt problem att vi har så många duktiga damer som slåss om platserna. Det är ju trist att vi måste lämna potentiella medaljkandidater hemma. Men det är så det ser ut, fortsätter Anders Byström.

Truppen består av totalt 17 åkare, åtta damer och nio herrar. Däribland finns det flera rutinerade åkare som varit på många mästerskap, men också några som gör VM-debut, bland annat Linn Svahn, Emma Ribom och William Poromaa. Charlotte Kalla tar också en plats i truppen efter att ha tampats med ryggproblem men är nu redo för ännu ett mästerskap.

– Jag har alltid lagt extra fokus på mästerskapen och är tacksam att kroppen svarar bra på träning igen. Jag är redo och ser fram emot att tillsammans med laget göra de sista förberedelserna mot Oberstdorf, säger Charlotte.

Åkare till VM

Damer:
Charlotte Kalla, Piteå elit SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Emma Ribom, Piteå elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Linn Svahn, Östersunds SK
Johanna Hagström, Ulricehamns SK
Jonna Sundling, Piteå elit SK

Herrar:
Anton Persson, SK Bore
Björn Sandström, Piteå elit SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Jens Burman, Åsarna IK
Johan Häggström, Piteå elit SK
Karl-Johan Westberg, Borås SK
Marcus Grate, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...
Frida Karlsson under måndagens uppladdning inför tisdagens 10 kilometer skejt vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges åkare till VM:s fristilslopp

På måndagseftermiddagen presenterades vilka svenska åkare som åker 10 respektive 15 kilometer fri stil vid VM i Obertstdorf. På tisdagens 10 kilometer åker: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte K...