Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Fredrik och Ebba Andersson grejade en familjedubbel när de båda vann Dundret Hill Climb uppför Dundret i Gällivare på söndagen. FOTO: Längd.se.
Fredrik och Ebba Andersson grejade en familjedubbel när de båda vann Dundret Hill Climb uppför Dundret i Gällivare på söndagen. FOTO: Längd.se.

Syskonen Ebba och Fredrik vann Dundret Hill Climb

Dundret Hill Climb som avslutade Volkswagen Tour såg syskonen Ebba och Fredrik Andersson som segrare.
Ebba vann hela 54 sekunder före Charlotte Kalla. Fredrik fick segern sedan Petter Engdahl diskats efter att ha åkt fel uppför berget.
Ebba blev också totalsegrare i touren. På herrsidan blev femmilsvinnaren Johan Häggström totalsegrare.

Ebba Andersson, Sollefteå skidor, var titelförsvarare i Volkswagen Tour inför den avslutande klättringen till toppen av Dundret. I dagens klättring var det aldrig något snack om saken, Ebba tog kommandot direkt och vann till slut 54 sekunder före Charlotte Kalla, Piteå elit.

– Det är alltid kul att vinna, men det var väldigt tufft i dag, säger Ebba till arrangörens hemsida efter att ha klättrat nästan 400 höjdmeter i 18 sekundmeters vind.

Hur tufft var det här?
– Väldigt tufft, framför allt med tanke på vinden. Men det var samma sak för alla. Vi försökte bara ta oss upp för den här backen.

Charlotte Kalla sa så här efter loppet:
– Jag är supernöjd över att ha tagit mig upp för fjällbranten, för det är en utmaning. Det här var extremt, säger Kalla.

Det blev Piteå elit också på tredje plats genom Lisa Vinsa. Lisa som visade hur stark hon är uppför på Tour de Ski-avslutningen tidigare i vinter.

– Det här är ju superkul, synd att det är så få klättringar under säsongen, kommenterar Lisa.

Petter Engdahl, Östersunds SK, var inte oväntat först uppför Dundret i herrklassen. Petter som är erkänt stark klättrare både i löpning och på skidor. Dessvärre hade inte Petter följd banmarkeringen och fick tre minuters tillägg och missade därmed segerpremien på 10 000 kronor

Då blev istället Fredrik Andersson, Sollefteå skidor, segrare. Fredrik som var 13,9 sekunder före IFK Moras Jonas Eriksson och hade 23,4 sekunder ner till trean Björn Sandström, Piteå elit.

– Det här är väl inte det roligaste sättet att vinna på, men det är bara att acceptera juryns beslut, säger Fredrik.

Engdahl var förstås besviken på sig själv efter felåkningen:
– Det var klantigt av mig att åka fel, alla andra åkare såg banmarkeringarna, men inte jag,

Johan Häggström, Piteå elit, var förstås sliten efter urladdningen när han vann SM-femmilen i går. Nu blev det en niondeplats men det räckte för att säkra totalsegern i Volkswagen Tour.

Resultat Dundret Hill Climb D21

Slutställning Volkswagen Tour D21

Resultat Dundret Hill Climb H21

Slutställning Volkswagen Tour H21

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.