Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Niklas Henriksson, Team Igne, blev tredje svensk på 20:e plats i Vasaloppet. FOTO: Team Igne.
Niklas Henriksson, Team Igne, blev tredje svensk på 20:e plats i Vasaloppet. FOTO: Team Igne.

Team Igne imponerade på Vasaloppet

Lager 157 Ski Team och Team Serneke brukar vara de svenska långloppsteam som syns och hörs mest.
På Vasaloppet i söndags såg det dock annorlunda ut. Västerbottenbaserade Team Igne åkte in med tre åkare topp 30 och med Niklas Henriksson som tredje svensk på 20:e plats - i sitt första Vasalopp.
– Det här bekräftar att vi gjort saker rätt och det går framåt för teamet. Det var kul att vi kunde vara tre topp 30, säger den snart 28-årige Henriksson som gör sitt första år med fullt fokus på långlopp.

Niklas blev med sin 20:e-plats tredje svensk bakom Oskar Kardin som nia och Anton Karlsson på 16:e. Dessutom var Klas Nilsson 23:a och Johan Lövgren 29:a. Tre åkare topp 30 var det inget av de andra svenska teamen som klarade av.

Dessutom hade man Henrik Alm på 40:e plats och Björn Rydvall som 77:a.

Niklas, som tidigare i vinter tog sin så långt bästa Ski Classics-placering när han var 36:a på Kaiser Maximilian Lauf, tog nu ett fint kliv uppåt.

– Målet var att bli topp 30. Jag har känt på de andra Ski Classics-loppen i vinter att jag har det i mig - men inte fått ut det, berättar Niklas.

Vasaloppet 2019 var debut i fädrens spår för Niklas. Han fick ett tufft debutår med runt  en timmes extra åktid på grund av förhållandena med all nysnö.

– Jag har ju inget att jämföra med, men visst blev det tufft. Med två mil kvar kände jag att det här kommer inte att gå. Men då såg jag mig omkring och märkte att de duktiga åkare som var bredvid mig var minst lika trötta. Då var det bara att jobba med det mentala.

– Det gick ju inte jättefort förrän Berdal drog på slutet men det berodde ju på att det var så tungt att ligga först.

Niklas bredvid italienaren Mauro Brigado på väg in i Lundbäcksbackarna. FOTO: Magnus Östh.
Niklas bredvid italienaren Mauro Brigado på väg in i Lundbäcksbackarna. FOTO: Magnus Östh.

Hur var dina skidor?
– Skidorna gick väldigt bra. Det var ingen i tätklungan som hade skidor som stack ut men vissa åkare hade sämre, det kunde man se.

I vinter är första säsongen som norrbottningen Henriksson med klubbadress I19 IF satsar fullt ut på långlopp och är en del av Team Igne. Efter några år i skidorienteringslandslaget satsade Niklas på traditionell längdåkning men fick inte de framgångar han önskade. Att åka runt på sverigecuptävlingar gav inte heller önskad motivation.

– Att få åka Ski Classics och möta de bästa långloppsåkarna är däremot mycket motiverande, säger Niklas.

Team Igne har planer på utveckling och än mer framskjutna placeringar i framtiden.

– Resultaten på Vasaloppet bekräftar att vi gjort saker rätt och det går framåt för teamet. Det var kul att vi kunde vara tre topp 30, säger Niklas.

Klas Nilsson har tidigare i vinter gjort flera starka insatser i Ski Classics. Inte minst då elfteplatsen på Marcialonga och 15:e-platsen på Kaiser Maximilian Lauf.

– Klas visar vägen för oss. Vi vet att kan han så kan vi. Planen är att satsa än hårdare med teamet och vara med i toppen framöver, avslutar Henriksson.

Klas själv fick inte en fullträff på årets Vasalopp men ser positivt på framtiden för Team Igne.

– Alla fick inte till det hundra procent den här gången men ändå var vi tre topp 30. Själv gjorde jag ett litet felval av skidor, berättar Klas.

– Vi har ett bra stöd av advokatbyrån Igne där en av ägarna Mathias Blomberg är väldigt intresserad och brukar åka Vasaloppet själv, fortsätter Klas.

– Mathias hjälper oss också att hitta medel för satsningen och är något av en teamledare i bakgrunden.

För att utvecklas som lag så kommer teamet att fortsätta på en inslagen väg med läger en gång i månaden från sommaren fram till nästa säsong. Inför den här vintern gjorde man det tillsammans med Jörgen Brink.

– Jörgen ska ju lägga av nu men jag hoppas ändå att vi kan ha ett visst samarbete. Jag tror nog Jörgen håller formen ett tag till, säger Klas.

– Vi ska hur som helst söka samarbete med något annat team eller klubb för att få bra sparring på lägren.

Klas Nilsson har gjort fina insatser i vinter med bland annat en elfteplats på Marcialonga. FOTO: Jörgen Lindmark.
Klas Nilsson har gjort fina insatser i vinter med bland annat en elfteplats på Marcialonga. FOTO: Jörgen Lindmark.

En annan viktig del för framgång är ju material och vallning.

– I vinter är första året vi inte vallat själva. Vi har haft hjälp av Jean-Marc Chabloz som också vallar för Team Tynell. Det har betytt mycket. Jag skulle nog säga att han är en av de bästa, menar Klas.

– Vallningen är ju en viktig bit så vi måste ha en lösning för nästa vinter också. Kanske vi också ska satsa på mer servicepersonal med någon som kan testa skidor i ett sent skede. I år valde jag mellan två olika par och med facit skulle jag valt det andra paret eftersom det var så mycket nysnö i spåret, funderar Nilsson.

I dagsläget är det inte aktuellt med någon mer åkare i teamet men framåt kanske det blir så.

– Det vore kul med en yngre förmåga från Västerbotten i laget, avslutar Klas.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...