Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Astrid Öyre Slind och Chris Andre Jespersen var suveräna vinnare av La Diagonela i Schweiz. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Astrid Öyre Slind och Chris Andre Jespersen var suveräna vinnare av La Diagonela i Schweiz. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Team Koteng dominerade i La Diagonela

Norska långloppslaget Team Koteng dominerade Visma Ski Classics femte deltävling La Diagonela i Schweiz. Det ”gula laget” vann överlägset både på dam- och herrsidan genom Astrid Öyre Slind och Chris Andre Jespersen. Bästa svenska åkare var Britta Johansson Norgren och Marcus Johansson från Lager 157 Ski Team som fyra och sexa.

I damloppet gick Astrid Öyre Slind loss redan efter cirka två mil och gjorde sedan ett fantastiskt starkt lopp på egen hand. I mål var hon 3.30 före teamkompisen Kari Vikhagen Gjeitnes.

– Jag visste att det skulle gå lugnt fram till första spurtpriset. Sen ville jag ha en bra position in i backen för jag visste inte när herrarna skulle komma. Jag ökade farten lite grann och fick en lucka, berättade Slind.

– Jag var glad att herrklungan inte åkte så fort så jag kunde hänga med den. Jag kände mig verkligen stark idag och vi hade toppenskidor. Då är det kul att åka, jag åkte med ett leende sista milen, fortsatte norskan.

Det blev stora tidsavstånd i damklassen. Katerina Smutna, som ramlade och bröt en stav under loppet, var nästan sju minuter efter Slind i mål som trea. Britta Johansson Norgren hade en tung dag i spåret men kunde ändå avsluta mycket starkt och åkte in som fyra, 25 sekunder bakom Smutna.

Ida Dahl, Team Ramudden, gjorde ett nytt starkt lopp och blev sexa, bara drygt tio sekunder efter Britta. Sofie Elebro, Team Parkettparter Sjusjön, blev nia och Laila Kveli, Team Engcon, slutade på tionde plats.

Ida Dahl blev sexa och forsätter toppa tävlingen om den rosa ungdomsvästen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Ida Dahl blev sexa och forsätter toppa tävlingen om den rosa ungdomsvästen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

I herrklassen började det hända saker när Petter Eliassen, som åkte med fäste den här dagen, ökade tempot i backar efter cirka två mil. På väg ner mot St. Moritz strax därefter så hände något som påverkade utgången i både dam- och herrklassen. Max Novak, Team Ramudden, åkte på Smutnas skidor bakifrån och det slutade med att Smutna föll och bröt staven och att även Novak och Morten Eide Pedersen, Team Kaffebryggeriet gick i backen.

Efter den incidenten så fick Petter Eliassen, Team Ragde Eiendom och Chris Andre Jespersen en lucka och efter ett tag så kunde Jespersen gå ifrån Eliassen. Jespersen var stark hela vägen till mål och vann till slut med hela 2.47 minuter.

– Det var ett långt och hårt lopp. När jag lämnade Petter bakom mig så gick jag för det men jag trodde inte jag skulle klara det. Det känns fantastiskt att äntligen få vinna, sa Jespersen efter triumfen.

Jespersen jublar på målingen när han tar sin första seger i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Jespersen jublar på målingen när han tar sin första seger i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Eliassen, som var sjuk förra helgen, blev trött och klungan plockade in honom trots att tempot i klungan var avvaktande. På slutet drev förstås tempot upp och starkast upp mot målet i Zuoz var Tord Asle Gjerdalen, Team Ragde Eiedom och Alexey Shemiakin, Russian Winter Team som fick följa med Jepsersen upp på pallen.

Marcus Johansson var med i kampen om pallplatserna men orkade inte riktigt i den sega uppförsbacken mot mål. Med dagens sjätteplats är han ändå finfin fyra i totalen. Knappt tio sekunder bakom åkte Klas Nilsson, Team Igne, in som tia. Offensiva Klas bästa resultat i Ski Classics.

Många svenska herrar åkte starkt och dess kom topp 30: Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom (14), Johannes Eklöf, Team Ramudden (16), Max Novak, Team Ramudden (18), Niklas Henriksson, Team Igne (21) och Pontus Nordström, Team Sernek (30). Petter Eliassen kroknade för övrigt rejält på slutet och åkte över mållinjen som 30:e man.

Slind och Stian Hoelgaard, fyra i mål idag, är nu nya totalledare i Visma Ski Classics. Slind har 775 poäng och är bara fem poäng före Johansson Norgren. Hoelgaard har 585 och Emil Persson, Lager 157 Ski Team, som missade dagens lopp på grund av sjukdom är  tvåa med 559.

Britta leder fortfarande sprinttävlingen och Emil Persson och Ida Dahl toppar fortsatt ungdomstävlingen. Lager 157 leder fortfarande lagtävlingen med Koteng är nu bara tio poäng bakom.

Resultat finns här.

Totalställning finns här.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...