Längd.se har testat tio olika par skejtrullskidor. FOTO: Längd.se.

Längd.se har testat tio olika par skejtrullskidor. FOTO: Längd.se.

Test: Skejtrullskidor

Sommaren är här och förhoppningsvis har du kommit igång bra med rullskidträningen inför vintern. Många som tränar för Vasaloppet och andra långlopp mest på att staka och åka klassisk stil på rullskidor. Vi vill dock slå ett slag för att åka skejtrullskidor.
Vi har testat tio olika skejtrullskidor från sortimentet som Rullskidcenter i Landskrona erbjuder.

För den som siktar mot Nattvasan eller Öppet spår måndag, som i vinter är öppen för att åka i fri stil, är träning på skejtrullskidor ett givet val. För alla andra så uppmanar vi att testa skejtrullskidor för att få variation i träningen och uppleva hur härligt det är att svischa fram över asfalten en varm sommardag.

Häromveckan åkte vi till Rullskidcenter i Landskrona. En butik och webbutik som specialiserat sig på rullskidor och tillbehör. Patrik ”Rullskidpatrik” Nilsson som driver butiken har många kunder som ska åka Vasaloppet för första gången men han märker också av ett allt större intresse från kunderna kring skejtrullskidor.

– Intresset har ökat de senaste åren. Nattvasan var det första som lyfte det. Nu har det ökat ytterligare i och med att man i vinter kan åka Öppet spår i skejt, säger Patrik.

En sak som Patrik direkt vill trycka på är att det är viktigt med bra pjäxor.

– En bra styv och stabil pjäxa är viktigt för att nyttja en skejtrullskida på bästa sätt. Pjäxan är A och O för en bra upplevelse, menar Patrik, och vi kan bara hålla med.

Även om det här är ett test av skejtrullskidor så får du inte glömma bort att det behövs en riktigt stabil skejtpjäxa som sitter bra för att du ska få en bra upplevelse.

Några saker som gäller generellt för skejtrullskidor är följande. En längre stomme ger en mer skidlik åkning. Med en nedsänkt profil får man lägre tyngdpunkt och skidan blir mer stabil och lättåkt. Med carbon eller compositmaterial i stommen får man en skida som sväljer ojämnheter bättre. Med carbon får man förstås också en härlig lätthet i skidan.

– Det är stor variation på hur skidorna upplevs och kunderna tycker olika. Det är inget som är rätt eller fel, säger Patrik.

Vi gjorde testet genom att åka samma sträcka på samtliga par. Dels på fin asfalt och dels på lite sämre asfalt. Målet var inte att utse en bästa skida. Alla har olika preferenser vad man söker. Priset kan vara en faktor, någon kommer att åka på en rullskidbana med perfekt underlag, någon annan tränar där underlaget inte alltid är så bra och vill han en skida som sväljer ojämnheter.

Vi vill framhålla att samtliga rullskidor i testet är bra och håller hög kvalitet. Samtidigt upplevs alla rullskidor lite olika. Har man möjlighet att prova rullskidorna innan köp så är det verkligen något vi vill rekommendera. Det är något som är möjligt hos Rullskidcenter i Landskrona och också hos ett antal specialbutiker i landet. Om inte annat ta en rejäl dialog med den du handlar av om du inte har erfarenhet av skejtrullskidor tidigare.

Nedan följer de tio skejtrullskidorna i testet med länk till respektive skida hon Rullskidcenter. Utbudet av rullskidor från olika tillverkare är stort och det finns givetvis flera andra modeller än de i testet som också är bra alternativ.

Längd = centrum axel till centrum axel
Vikt = med skärmar och utan bindning
SSI = Skate Stabilitets Index (lägre värde är stabilare)

Skateskidans stabilitet beräknas genom att höjden på bindningens monteringsyta delas med höjden på centrum av hjulaxeln. Högre värde innebär instabilare skaterullskida och kräver en stabilare pjäxa. 1,0 är när bindningens monteringsyta är i linje med hjulets axelcentrum.

kv+_falco_skate.jpg
KV+ FALCO SKATE
Längd: 607 mm
Vikt: 1874 g/par
SSI: 1,15
https://www.rullskidcenter.se/kv-falco-skate-60-cm

KV+ skejtrullskida var en positiv överraskning i testet. Stommen är i trä med kompositmaterial. Det ger en mycket skön lättåkt och skön känsla. Skidan svarar tillbaka på ett sätt som verkligen liknar hur en skejtskida upplevs på snö. Detta på grund av en fjädrande speciell hjulupphängning.
Tillsammans med Swenor Skate Elite var KV+ Falco en favorit i testet.

marve_skating_610a.jpg
MARWE SKATING 610 A
Längd: 610 mm
Vikt: 1568 g/par
SSI: 1,15
https://www.rullskidcenter.se/marwe-skating-610a

Marves rullskidor har alltid varit populära bland elitåkare. Den här modellen har en aluminiumstomme men har gummi inuti vilket ökar vibrationsdämpingen. Karakteristiskt för Marve är hjul med mycket bra grepp. Skidan känns mycket säker i svängar och vid kraftiga riktningsändringar. Marves standardhjul upplevs gå lite trögare än ”normala” hjul med rullmotstånd 2.

marve_skating_620xc.jpg
MARWE SKATING 620XC
Längd: 620 mm
Vikt: 1838g/par
SSI: 1,16
https://www.rullskidcenter.se/marwe-skating-620xc

Marves toppmodell för skejt har carbonstomme och det märks hur bra skidan sväljer ojämnheter på lite sämre asfalt. Precis som vi skrev ovan så har Marves hjul mycket bra grepp i asfalten. En riktigt skön skejtskida som är ett säkert köp.

skigo_skejt.jpg
SKIGO NS SKATE ALUMINIUM
Längd: 600 mm
Vikt: 1554 g/par
SSI: 1,20
https://www.rullskidcenter.se/skigo-ns-aluminium-skate

Skigo har här en skejtskida med aluminiumstomme som är mycket prisvärd. Den klart billigaste skejtrullskidan i Rullskidcenters sortiment. Här får vi samma känsla som när det gäller Marve när det gäller hjulen som ger ett mycket bra grepp. Viktigt om man ska åka med Skigos skida och inte är så van att skejta på rullskidor är att man kompletterar med en riktigt bra skejtpjäxa. Detta för att man på den här skidan står lite högre i förhållande till underlaget än på de andra rullskidorna i testet.

swix_roadline_skate.jpg
SWIX ROADLINE SKATE
Längd: 614 mm
Vikt: 1554 g/par
SSI: 1,13
https://www.rullskidcenter.se/swix-roadline-skate

Swix modell med aluminiumstomme är mycket lätt och stabil då den har en sänkt tyngdpunkt. En lång skida som ger en skidlik känsla

swix_triac_carbon_skate.jpg
SWIX TRIAC CARBON SKATE
Längd: 616 mm
Vikt: 1420 g/par
SSI: 1,11
https://www.rullskidcenter.se/swix-triac-carbon-skate-medium

Swix skejtskida med carbonstomme är riktigt läcker och lätt och ger en mycket skidlik känsla. Man har förstärkt undersidan med kevlarfibrer för att skydda stommen. En fröjd att åka med på kuperade rullskidbanor. Testets näst lättaste rullskida.

swenor_skate_alu.jpg
SWENOR SKATE ALU
Längd: 580 mm
Vikt: 1524 g/par
SSI: 1,13
https://www.rullskidcenter.se/swenor-skate-(2-normal)

Swenors kortare variant i aluminium passar den kortare och lättare åkaren mycket bra. Skidan är lätt att hantera och svänga med.

swenor_skate_carbon.jpg
SWENOR SKATE CARBON
Längd: 618 mm
Vikt: 1415 g/par
SSI: 1,02
https://www.rullskidcenter.se/swenor-skate-carbon

Här kommer Swenor med en ny och mycket lätt och läcker carbonskejt. Det första som verkligen sticker ut är lättheten i skidan. Mycket lättåkt och skön känsla och en skida som verkligen svarar när man trycker ifrån. Modellen är lång men ändå den lättaste. Den har också lägst SSI av rullskidorna i testet, 1,02.

swenor_skate_elite.jpg
SWENOR SKATE ELITE
Längd: 612mm
Vikt: 1922 g/par
SSI: 1,08
https://www.rullskidcenter.se/swenor-skate-elite

Här kan vi tala om en klassiker som håller. Modellen har funnits med länge och är lika bra då som nu. Stommen är gjord av en laminerad träkärna och glasfiber som ger mycket god vibrationsdämpning. Skidan går mycket fint på lite sämre asfalt. Den är lite nedsänkt som gör den stabil och lättåkt.
Tillsammans med KV+ Falco vår favorit i testet.

swenor_skate_long.jpg
SWENOR SKATE LONG
Längd: 630 mm
Vikt: 1582 g/par
SSI: 1,13
https://www.rullskidcenter.se/swenor-skate-long-(2-normal)

Swenors längre modell i aluminium vilket ger en mer skidlik känsla än den kortare Skate Alu, om du är fullvuxen. Ett bra val för den som ska träna för Nattvasan eller Öppet spår i skejt och vill ha en prisvärd skida och ska sträcka ut i långa skär på träningspassen.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...