Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Med Staffanstaven kan du få skonsammare rullskidåkning. Dämpningen finns i olika hårdheter. FOTO Johan Trygg.
Med Staffanstaven kan du få skonsammare rullskidåkning. Dämpningen finns i olika hårdheter. FOTO Johan Trygg.

Test: Staffanstaven

Hösten är på ingång och det gäller att intensifiera rullskidåkande inför vintern.
Men mycket stakning på hård asfalt kan orsaka skadeproblem i framförallt axlar och armbågar.
Lösningen kan vara Staffanstaven. Rullskidstaven med dämpning.

Längd.se har testat staven under en längre tid och kan konstatera att dämpningen verkligen fungerar. Efter långa pass stakning känns det inte alls lika mycket i muskler och leder som när man använder en stav utan dämpning.

Många använder sig av en mjukare stav vid rullskidåkning men då kan man tappa en del känsla. De stavarna är också ofta något tyngre. Med Staffanstaven kan man åka med en lätt styv stav men ändå få en skonsam åkning.

Den stav som Längd.se testat var med ett tävlingsstavrör från Madshus och med elitdämpning. Vid åkning märker man knappt dämpningen men om sedan byter till en vanlig stav så blir ändå skillnaden tydlig.
Det finns nu tre olika hårdheten på dämpningen att välja bland. Mjuk, normal och elit.

Tidigare har man fått lämna in en egen stav eller köpt en helt färdig med fjädring monterad. Nu har dock en lösning släppts så man själv kan montera dämpningen på en egen stav. Nu kan man köpa en dämpningssats i ett "gör det själv kit" hos några av landets längdskidbutiker.

Bakgrunden till Staffanstaven är ett samarbete mellan ortopedläkaren Gunnar Winroth och Vasaloppssegraren från 1999, Staffan Larsson. Staffan fick hjälp av Gunnar under sin rehabilitering från en allvarlig knäskada 1994.
Det var då Staffan fick ge upp satsningen mot OS i Lillehammer men istället stakade sig till en femteplats i Vasaloppet.

Staffan inspirerade Gunnar att börja träna skidor och rullskidåkning. Winroth noterade då hur hård belastning det blev med rullskidåkning. Han exprimenterade med dämpning och en dag knackade han på hos Staffan för att visa sin idé.

Efter flera års testande hittade de en hållbar konstruktion, med lagom hård dämpning som bara tar upp den inledande stöten, utan att tappa tryck i stakningen. Förutom att dämpningen är skonsam mot armbågar, händer och axlar, så upplever många även att stavfästet blir bättre, speciellt på kall asfalt under hösten.

– Vi får mycket positiv respons på staven från de som använder den, berättar Staffan.

staffan_staffanstaven.jpg
Staffan Larsson själv med sin dämpande rullskidstav. FOTO: Johan Trygg.

Fakta: StaffanSTAVENs dämpning
Ger skonsam och snölik stavisättning vid rullskidåkning
Minskar belastning på armbågar, händer och axlar mm
Förbättrar stavfästet, speciellt på kall asfalt
Kan monteras på egen stav på egen hand
Finns i 3 modeller: Mjuk, Normal och Elit
Kan köpas i skid/sportbutiker hänvisade på www.staffanstaven.com
Rek. pris: 995:-

StaffanSTAVENs dämpning med handtag.jpg
Dämpningen i närbild. FOTO: Staffanstaven.

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...