Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Längd.se har testat Charlotte Kallas favoritsko för barmarksträningen - Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG. FOTO: Salomon.
Längd.se har testat Charlotte Kallas favoritsko för barmarksträningen - Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG. FOTO: Salomon.

Test: Trailskor från Salomon

Barmarksträningen är i full gång för alla skidåkare som vill utvecklas inför vintern.
Bra skor är viktigt för effektiv träning under tuffa förhållanden. Längd.se har testat två par trailskor från Salomon som passar väl för en skidåkare. Bland annat Charlotte Kallas favoritsko - S-Lab Sense 5 Ultra SG.

Vi har testat S-Lab Sense 5 Ultra SG och S-Lab Speed under våren och försommaren. Testmiljön har varit relevant för vad en skidåkare förväntas nyttja. Teknisk stig med rötter och stenar, blöta myrar, branta upp- och nedförsbackar.

Båda dessa skor levererar mycket bra under tuffa förhållanden.

Vi börjar med Charlotte Kallas favoritsko för barmarksträningen:

sg5.jpg
Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG
Vikt: 260 g
Drop: 4 mm

Skon är tänkt för traillopp eller träning under blöta och mjuka förhållanden (SG står för Soft Ground). Där kommer den verkligen till sin rätt. Skon håller formen och sitter tight även när den blivit genomblöt, och mycket viktigt, så greppar sulan bra på sten och rötter när det blivit blöt.

Ett lågt dropp är bra när man springer i teknisk terräng. Skon har mycket känsla - det känns som man alltid har kontroll.

sg5_sula.jpg
S-Lab Sense 5 Ultra SG:s sula ger bra mycket bra grepp på alla underlag och har en skyddande film mot vassa stenar. FOTO: Salomon.

För den som gillar att springa utan strumpor så är skon mycket bra. Den integrerade plösen som omsluter foten gör att skräp har mycket svårt att ta sig in i skon.

Ska man springa mycket på hårdare underlag så vill man troligtvis ha en sko med lite mer dämpning men annars kan man ha skon till det mesta.

speed.jpg
Salomon S-Lab Speed
Vikt: 265 g
Drop: 4 mm

Skon är tänkt för traillopp eller träning när det är riktigt halt. Skon känns något mjukare och mer ombonad än Sense 5 Ultra SG. Greppet är mycket bra både uppför och nerför. S-Lab Speed fungerar också bra att springa helt obannat med - vi har testat den som orienterings-sko.

De lite större dobbarna ger också viss dämpning. Skon fungerar också kanon i fjällterrräng där man ibland springer på hårdare underlag som berg och sten.

slab_speed_sula.jpg
Sulan på S-Lab Speed har glest placerade dobbar som ger bra grepp men inte samlar smuts. FOTO: Salomon.

Även den här skon fungerar bra för de gillar att springa utan strumpor. Även här gör den integrerade plösen som omsluter foten att skräp håller sig utanför.

speed_barfota.jpg
Gillar man att springa utan strumpor så fungerar Salomon S-Lab Sense 5 Ultra SG och här på bilden Salomon S-Lab Speed mycket bra. FOTO: Längd.se.

Sammanfattningsvis så är båda skorna bra alternativ för mycket av en skidåkares barmarksträning: Löpning i terräng och myr, stavgång upp och ner i branta backar.
Båda skorna har en yta och ett material som gör dem lätta att skölja av efter ett skitigt träningspass. Båda skorna har Salomons snabbsnörningssystem med ficka i plösen för snöret så att man inte fastnar i några grenar med snöret.

Siste nyheter

Tore Björseth Berdal jublar vid sin Vasaloppsseger i fjol. Nu presenteras intressanta siffror från den aktuella anmälningsstatistiken inför årets vintervecka. FOTO: Vasaloppet.

Statistik inför Vasaloppets vintervecka

I kväll tisdag klockan 24.00 stänger onlineanmälan till Vasaloppets vintervecka 2020. Därefter är det anmälan på plats som gäller, och det går utmärkt att anmäla sig ända fram till start. Här presente...
Therese Johaug jublar och i bakgrunden ser vi en slutkörd Jonna Sundling som slutade fyra. FOTO: Bildbyrån/Carl Sandin.

Johaug och Kläbo starkast i Åre-sprinten

Den norska dominansen fortsätter i Ski Tour 2020. På tisdagseftermiddagen vann Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo sprinten i slalombacken i Åre. – Det var en galen tävling. Jag älskar när det ...
Klas Nilsson vann 7-mila precis som förra året. Bilden är från i fjolårets seger. FOTO: 7-mila. 

Klas Nilsson och Ida Dahl vann 7-mila

Det blev solklara segrare i både herr- och damklassen på 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Klas Nilsson, Skellefteå XC/Team Igne och Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden heter vinnarna i 50:e lopp...