Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Elin McCallen och Tom Fahlén vann 2019 års upplaga av UVK-rullen. FOTO: UVK-rullen.
Elin McCallen och Tom Fahlén vann 2019 års upplaga av UVK-rullen. FOTO: UVK-rullen.

Tom Fahlen och Elin McCallen vann UVK-rullen

178 åkare kom till start på UVK-rullen som genomfördes på lördagen. Långa banans 48 kilometer var seedningsgrundande för Vasaloppet och där segrande Tom Fahlén, Landsbro IF och Elin McCallen, Stockholms rullskidklubb.

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland och IF Sibbo Vargarna/Vitava Fund Ski Team samt Jonathan Hedbys, Nusnäs IF, kunde efter 8 kilometer åka ifrån en stor samlad klunga i en lång slakmota. Trion ökade farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med cirka minuten vid varvningen efter 24 kilometer.

Isac Holmström i täten före Tom Fahlén och Jonathan Hedbys. FOTO: UVK-rullen.Isac Holmström i täten före Tom Fahlén och Jonathan Hedbys. FOTO: UVK-rullen.

För att vinna Spurtpriset på 1000 kronor vid varvningen blev det en hård kamp mellan Tom och Isac där Tom knep spurtpriset skidlängden före Isac och med Jonathan Hedbys tio meter bakom.
– Här gjorde Tom Fahlén en skicklig taktisk manöver genom att fortsätta att trycka på och med två toppåkare som går på för fullt så var Jonathan Hedbys chanslös, berättar Samuel Forslund från arrangerande Uppsala Vasaloppsklubb.

– Vi som följde loppet via mellantider trodde i det här läget på en spurtstrid om segern men Tom var så stark att han bara kunde öka farten och åka ifrån sina motståndare. I den långa slakmotan, efter drickakontrollen med cirka milen kvar så ökade Tom farten och åkte sedan ensam resten av loppet. Isac försökte komma tillbaka i motvinden in mot mål men Tom var alldeles för stark. Bakom dessa två så gjorde Jonathan Hedbys ett av sina bästa rullskidlopp och höll undan för en jagande klunga på sex man som försökte komma ikapp den ensamåkande Jonathan. Fredrik Wallström, Naprapat Walles SK tog spurten i den klungan före Ronny Wedin, Pumpens SK, berättar Forslund.

I damernas tävling blev det mycket spännande. Olivia Hansson, Karlsunds IF startade mycket bra och ledde med sju sekunder vid första mellantiden efter 2,5 kilometer men där fick Olivia problem med en rullskida och var tvungen att byta skidor.

Elin McCallen drar en klunga före Julia Angelsiöö och Oliva Hansson. FOTO: UVK-rullen.Elin McCallen drar en klunga före Julia Angelsiöö och Oliva Hansson. FOTO: UVK-rullen.

– Imponerande att lyckas med det men här försvann Olivias chans till seger. Istället blev damloppet en spännande kamp mellan två åkare, Elin McCallen, Stockholms RK och Julia Angelsiöö, Storvreta IK/Team Serneke, som i princip följdes åt hela loppet, informerar Samuel.

Vid spurtpriset efter 24 kilometer så lyckades Elin i en stenhård spurtstrid ta priset med en skidlängd före Julia. Duon följdes sedan åt ända tills Julia fick en lucka och vid sista mellantiden. 2,5 kilometer före mål så ledde Julia med 13 sekunder.
– Vi trodde då av damtävlingen var avgjord men på något övermänskligt sätt så lyckades Elin komma ikapp Julia i den starka motvinden in mot mål och vid förvarningen, vid starten av målbacken, var det helt jämnt. För andra gången så lyckades Elin slå Julia i en spurt i målbacken. Trea i mål blev ensamåkande Olivia Hansson och fyra Emma Hållström, Naprapat Walles SK

I år kördes UVK-rullen på en ny bana. 178 åkare kom till start och både banan och tävlingsarenan vid Wik Slott fick toppbetyg av alla åkare. Damvinnaren åkte loppet med en snittfart på 22 kilometer i timmen och herrarnas vinnare hade 26.
– Imponerande, speciellt med tanke på att dagen bjöd på mycket motvind på några av de öppna avsnitten på banan, säger Forslund

H17-20 vanns av Elliot Angelsiöö, Storvreta. D15-16 vanns av Wilma Rune, Valbo AIF, H15-16 vanns av Oskar Jäderblom, Fjärdhundra. För de som åkte 5 kilometer så segrade Moa Söderkvist Storvreta IK i D13-14 och Julius Eklund, IK Rex i H11-12.

Resultatlistor finns här.

Starten på UVK-rullen 2019. FOTO: UVK-rullen.Starten på UVK-rullen 2019. FOTO: UVK-rullen.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...