Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson har sikte på fler medaljer till samlingen när VM i skidorientering startar i Ryssland i morgon. FOTO: Nordenmark Adventure.

Tove Alexandersson har sikte på fler medaljer till samlingen när VM i skidorientering startar i Ryssland i morgon. FOTO: Nordenmark Adventure.

Tove taggad inför VM: "Formen känns bra"

På skidorienterings-EM i februari vann Tove Alexandersson två guld, ett silver och ett stafettbrons.
Inför VM som inleds i morgon ställer hon siktet högt:
– Mitt mål är att göra ännu bättre lopp än jag gjorde på EM.

Skidorienterarnas förbundskapten Frans Wickbom har tillsammans med laget formulerat den svenska målsättningen inför VM i Krasnojarsk, Ryssland: fyra VM-guld varav två i stafetter.

– Vi ska göra det som alpina landslaget, skidskyttelandslaget och skidlandslaget har misslyckats med; ta VM-guld, säger Wickbom, som fick gott om positiva svar på EM i Finland: många åkare placerade sig högt upp i resultatlistorna och totalt plockade Blågult åtta medaljer.

Sveriges främsta stjärna, Tove Alexandersson, ordnade på egen hand tre av dessa: guld i sprint och medeldistans och silver på långdistansen. Sedan var hon även med i laget som tog brons på stafetten.

Men det var egentligen bara ett lopp som världsettan genomförde som hon ville – ett lopp där ena staven tidigt gick sönder:

– Jag är mest nöjd med insatsen på sprinten, så det tar jag med mig till VM. När det gäller de andra loppen finns det lite att förbättra. Där tar jag istället med mig det jag vill göra bättre.

Nu har det gått ett par veckor sedan EM, som de flesta i världseliten såg som en viktig uppladdning inför säsongens stora höjdpunkt: VM i Krasnojarsk.

I morgon tisdag startar mästerskapet med en sprintstafett, där Sverige ställer upp med Tove Alexandersson och Erik Rost, och dagen därpå avgörs en av Toves favoritdistanser, sprinten.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla igen. Formen känns bra och jag hoppas att den ska vara ännu bättre än den var på EM, både fysiskt och mentalt, säger 24-åringen, som tror att VM-banorna kan komma att passa henne bra.

– Det är alltid svårt att veta hur tävlingarna blir, eftersom det beror helt på vad de kör upp för spårsystem. Men det brukar oftast vara väldigt teknisk orientering i Ryssland med mycket spår. Det man kan få fram av den gamla kartan är att det kommer att vara väldigt kuperat.

– Jag hoppas att det är kuperat, orienteringstekniskt och mycket smalspår för det passar mig bra.

VM-programmet (svenska tidsangivelser)
Tisdag 7 mars: Sprintstafett, start 9.00
Onsdag 8 mars: Sprint, start 8.30
Torsdag 9 mars: Medeldistans, damer, start 9.00
Fredag 10 mars: Medeldistans herrar, start 8.30
Lördag 11 mars: Långdistans, start 8.00
Söndag 12 mars: Stafett, start 8.00

Den svenska VM-truppen
Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK
Linda Lindkvist, IK Jarl
Magdalena Olsson, IFK Moras OK
Evelina Wickbom, Sävast Ski Team IF

Martin Hammarberg, Sundsvalls OK
Markus Lundholm, OK Renen
Ulrik Nordberg, Umeå OK
Erik Rost, Alfta-Ösa OK

 

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.