Falun 2027: ”Ska vara det självklara valet – inte enda valet”
1 mars 2015. Platsen är Lugnet i Falun. Efter en av historiens allra häftigaste slutkilometrar har Petter Northug efter fem mils åkning manövrerat sig fram till sitt fjärde guld under VM 2015.
Metern bakom åker Johan Olsson in som bronsmedaljör och sätter därmed punkt för Sveriges bästa världsmästerskap genom tiderna.
Två guld (Charlotte Kalla och Johan Olsson), fyra silver och tre brons blev facit för den blågula truppen.
Och de svenska framgångarna lockade verkligen storpubliken till Lugnet. Totalt köptes 228 000 biljetter till mästerskapet.
Nu kan det alltså vara dags igen.
Eller rättare sagt; exakt allt tyder på det.
Sara Tigerström Monfelt och Ulrika Back Eriksson tar emot i rådhussalen i Rådhuset vid Stora Torget i Falun. Det var här som medaljörerna på VM i Falun 2015 fyllde på sina tömda energidepåer innan de klev ut på torget för att ta emot sina medaljer.
Tigerström Monfelt och Back Eriksson är kampanjledare för Faluns kandidatur mot att få arrangera VM 2027. Sara representerar Falu kommun och Ulrika Svenska Skidförbundet. Och det är de två parterna i Faluns VM-ansökan.
Duon har arbetat med projektet sedan februari 2021, och den 25 maj i Milano ska det förkunnas vem som arrangerar VM 2027.
Under kampanjarbetet har det arbetats fram svar och fördjupning på de omkring 100 ”frågor” som finns från Internationella Skidförbundet när det gäller kandidaturen och förutsättningarna vad gäller planer för exempelvis arena och engagemanget såväl lokalt, regionalt som nationellt.
— Just nu förbereder vi intensivt hur vi ska presentera vår kandidatur för FIS Council (internationella skidförbundets styrelse). Detta sker vanligtvis under en kongressvecka, men nu har vi tio minuter på oss att presentera vår kandidatur. Och det ska ske via en film, vilket vi fick reda på för drygt en vecka sedan, så arbetet är väldigt intensivt, säger Tigerström Monfelt som var mediechef när Falun arrangerade VM 2015, nu är hon strateg på Falu kommun.
Ulrika Back Eriksson var ansvarig för logi och gästhantering gentemot teamen, FIS och VIP-gäster under senaste Falu-VM. Nu jobbar hon på Svenska Skidförbundet och är dessutom vd för Skidspelen.
Det är nu också klart att kampanjledarduon kommer att vara kvar för att ”docka över” fram till dess att det finns en VM-organisation på plats om det fattas ett jakande beslut i slutet av maj. Detta för att bland annat ta emot den ”inspection group” som kommer till kommande arrangörer nu till hösten.
Falun2015 var nydanande bland annat när det gällde samarbetet med näringslivet och i samband med kampanjen för att få arrangera VM 2015 föddes Beyond Skiing. Under kampanjen till det mästerskapet var det 100 företag som stöttade den kampanjen (vid genomförandet av mästerskapet var det drygt 450 företag kopplade till Beyond Skiing). Den siffran är nu 150.
— Beyond Skiing har varit levande hela tiden sedan VM 2015, men det var mindre aktiv under en tid efter vårt senaste VM då man inte hade så många aktiviteter. Men sedan en tid är det synnerligen aktiverat igen. Vi vill ju göra detta tillsammans med näringslivet. Och vi ser en annan typ av engagemang den här gången. Det handlar inte enbart om att företagen vill bidra med finansiering utan även med resurser, kunskap och kompetens. Engagemanget från näringslivet är oerhört viktigt för oss. Vi ser ju hur liknande upplägg har skapats runt om andra stora mästerskap. Skidskytte-VM i Östersund och alpina-VM i Åre 2019 är bara två exempel. VM i de nordiska grenarna arrangeras i Trondheim 2025 och där tittar vi redan nu på hur vi kan få våra nätverk att samarbeta och hitta synergier, säger Back Eriksson.
Beslutet om Falun ska få arrangera VM i månadsskiftet februari-mars 2027 fattas alltså i Milano 25 maj. Men det har sedan kandidatursansökan stängde under förra året stått klart att det inte finns någon motkandidat.
Så exakt allt talar för att Falun kommer att utropas som VM-arrangör på kvällen innan Kristi himmelsfärdsdag. Och faktum är att både presentationen och tillkännagivandet av ett antal VM-arrangörer (utöver de nordiska grenarna även, alpint, freeski/snowboard och skidflygning) kommer att streamas på nätet. Den sändningen kommer att visas på storbildsskärm på Stora Torget i Falun.
Är ni nervösa inför det som komma skall?
— Jag är lite nervös, men det ser jag som ett gott tecken. För är jag nervös så är jag på tå. Och vi har inte fått mästerskapet än. Även om FIS inte, åtminstone vad jag förstår, skulle kunna säga något annat än Falun så innebär det faktum att vi inte definitivt fått arrangemanget än att vi håller oss på tå. Vi ska se till att leverera på topp, säger Tigerström Monfelt.
Back Eriksson fyller I:
— Vi vet att Falun har ett jättegott anseende hos FIS. Vår lägstanivå är väldigt hög och det skapar en hög förväntan på oss. Vi har genom hela den här processen arbetat för att vi ska vara det självklara valet som arrangör. Inte det enda valet.
Senare i veckan kommer ytterligare en VM 2027-artikel här på längd.se då med fokus på de sportsliga delarna.