Tävlingar & Resultat
CHECK COMPETITIONS
Borås SK har satsat på nytt rullskidband för skejt
Borås SK har gjort en miljoninvestering på ett nytt rullskidband.
— Det går att programmera in olika banor ”i bandet”. Vi kan exempelvis att lägga in sträckan från Vasaloppsstarten till Smågan så du kan se om det är en bra idé för dig att staka första backen, säger Håkan Axelsson, ordförande i Borås SK.
Borås SK:s nya rullband är invigt.
2021 stod Borås som värd för SM på längdskidor. En del i förberedelserna var att bygga nya faciliteter vid arenan, och i mars 2020 slutbesiktades den nya byggnationen.
Mars 2020 var som bekant också tiden då en viss pandemi slog sitt grepp om såväl Sverige som världen.
— Vi hade diskussioner i klubben om vi verkligen skulle använda den här fina byggnaden som vallabod. Parallellt med detta har vår skidskytte-sektion vuxit stadigt och det gör att vi har ett ökat behov av att kunna träna skejt året runt, säger Håkan Axelsson, ordförande i Borås SK.
Och i januari i år fattades beslut om att köpa in ett nytt rullskidband som det går att åka både skejt och klassiskt på.
Detta innebär en investering på drygt 1,5 miljoner kronor.
— Det är en stor investering, men vi har fått ett bidrag på en kvarts miljon kronor från en stiftelse; vi fick covidersättning för SM och nu är tanken att vi ska hyra ut bandet och kunna köra rullskidkurser här. Och vi bor ju i en del av landet där det kan vara lite ”grisigare” säsong. Nu säkerställer vi så att det går att träna året om oavsett väderförhållandena, säter Axelsson och fortsätter:
— Det känns väldigt bra att vi kan använda den här fina lokalen. Och för att kunna installera ett sånt här rullband krävs det att du har stora lokaler. Vår byggnad har fyra meter i takhöjd och det är vad som krävs för bandet är 60 centimeter över golvet och så kan det höjas utöver det, säger Axelsson om bandet som rullade igång i början av juni.
En av klubbens elitåkare, Karl-Johan Westberg, med gedigen erfarenhet både från världscupen och mästerskap, har sparat sina gps-filer från banor han tävlat på och dessa går sedan att ”läsa in” i bandet.
— Det gör att vi kan träna på olika världscupbanor eller kanske en kommande USM-bana. Eller för den delen går det att programmera in sträckan från Berga by till Smågan så kan den motionär som planerar att staka Vasaloppet se om de fixar första backen, säger Axelsson.