Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tre starka killar från lilla Optand utanför Östersund FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Tre starka killar från lilla Optand utanför Östersund FOTO: Anton Karlsson

Trion från Optand jobbar mot nya framgångar

Emil Persson Lager 157 Ski Team, Oskar Kardin Team Ragde Charge och Nils Persson Team Engcon har kanske mer gemensamt än många tror. De är inte bara väldigt duktiga skidåkare alla tre. De har också vuxit upp i Optand, bara ett stenkast ifrån varandra. 

Optand är orten som fostrat dessa tre killar, belägen cirka en mil i sydlig riktning utanför Östersunds centrum. Alla tre började sin skidkarriär i Brunflo IF och alla tre representerar nu Östersunds SK i klubbdräkten. När de tävlar i Visma Ski Classics så representerar de olika team men är ändå goda träningskamrater och utnyttjar ofta sparringen från varandra i vardagen. Något som de ser som en styrka och viktig bit för deras fortsatta utveckling. 

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Vintern som gick så var Emil totalvinnare av Visma Ski Classics med hela fyra delsegrar, Oskar var totaltrea i Visma Ski Classics med en delseger i La Diagonela och Nils hade även han topp tio resultat trots en strulig säsong, Nils har tidigare varit så bra som sjua på Vasaloppet. 

Vasaloppet, Marcialonga och totala Visma Ski Classics är de högsta målen säger killarna:
– Precis som för många andra så smäller dessa högst och de är dessa tävlingar vi jobbar emot. 

Oskar nämner också en nykomling i tävlingsschemat för kommande säsong i Visma Ski Classics:
– Det individuella tempot i Misurina är jag sugen på att vinna! 

När det kommer till träning så gillar killarna att vara ute på långa pass tillsammans:
– Det är ofta vi kör träningsturer i stakning på fyra timmar och uppåt, det händer flera gånger i veckan. Det är i stort sett det och olika typer av intervaller som vi tränar, säger Emil.

– Det är trevliga turer och inget mördande tempo, men visst händer det att klungan kan bli tystare i längre backar ibland, medger Oskar.

– Men generellt när det kommer till träning så tror vi mycket på att våga träna hårt när man är pigg och våga vila och ta det med ro när man är sliten och på det viset inte vara helt låst vid en grundplan. Det gäller att lära känna sin kropp och att utmana den ibland och samtidigt vara snäll med den vid rätt tillfällen, fortsätter Oskar.

Killarna kör egentligen alla typer av intervaller men har en liten förkärlek till löpband och stakmaskin:
– Vi kör både längre intervaller i lägre belastning och kortare intervaller med högre belastning. Det som är det bästa med de här två redskapen är att de är väldig standardiserade och intervallpassen blir därför lätt att jämföra med varandra för att se hur man ligger till i träningen, säger Nils. 

– På löpning kör vi oftast med lutning på 5-10% på bandet, på så vis kan få till väldigt långa backintervaller som kan vara svårt att hitta utomhus, förklarar Emil.

– Det är likadant med stakmaskinen, där kan man få en väldigt lång kontinuerlig belastning samt att det är väldigt mätbart från gång till gång, säger Oskar. 

optand2.jpg
Från vänster: Nils Persson, Team Engcon. Oskar Kardin, Team Ragde Charge. Emil Persson, Lager 157 Ski Team. FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Hela Visma Ski Classics kalender för kommande säsong kan du se här!

Senaste nyheterna