Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Hellner och ytterligare fem herrar och åtta damer bildar den svenska truppen till Ski Tour Canada. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus Hellner och ytterligare fem herrar och åtta damer bildar den svenska truppen till Ski Tour Canada. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Truppen till Ski Tour Canada

Svenska Skidförbundet har tagit ut åtta damer och sex herrar som ska representera längdlandslaget vid de avslutande världscuptävlingarna i Ski Tour Canada den 1-12 mars.
På torsdag flyger längdlandslaget över Atlanten för att avsluta världscupen 2015/16 med Ski Tour Canada. Åtta tävlingar ska genomföras på tolv dagar den 1-12 mars.

– Kanada blir ett äventyr med spännande tävlingar i nya miljöer och på delvis nya platser, berättar förbundskapten Rikard Grip, som har målen för världscupavslutningen klara för sig.

– På damsidan är vårt mål att få in tre tjejer bland topp tio i Ski Tour Canada. Vår ambition är att vara med och slåss om pallplaceringar i sprint och i några distanslopp. Dessutom hoppas vi att samtliga åtta damer når topp 30 i touren. Bland herrarna hoppas vi på att få in en kille i topp tio i Ski Tour Canada och att vi har fyra åkare bland topp 30 i touren.

Charlotte Kalla, som haft en intensiv tävlingsperiod den senaste tiden, valde att inte tävla på förra helgens för-VM i Lahtis. Istället har hon vässat formen på hemmaplan inför Ski Tour Canada.

– Charlotte har haft en bra tid hemma. Jag tror att det har gjort henne gott och att hon nu känner sig inspirerad att tävla i Kanada, som hon har sett fram emot länge, säger Grip.

På herrsidan går vi mot en spännande avslutning med Marcus Hellner på väg tillbaka i tävlingsform.

– Marcus kommer inte att kunna kriga om pallen i den totala touren, men jag tror att han kan vara med i topp sex i enskilda distanslopp under touren, säger Grip, som även hoppas på finalplatser i sprintloppen för Oskar Svensson eller Teodor Peterson.

I landslaget som åker till Kanada saknas IFK Moras Emil Jönsson som, liksom Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, inte är i tillräckligt god form för att köra touren.

– Emil ville gärna åka till Kanada, men i samråd med vårt medicinska team beslutade jag att han bör stanna hemma. Det är inte realistiskt för Emil att åka åtta lopp på så kort tid utifrån hur hans fysiska status har varit sedan han tvingades kliva av Tour de Ski i januari, säger Rikard Grip.

Ski Tour Canada inleds i Gatineau med sprint i parken Jacques-Cartier, där Parliament Hill och Historiska muséet ger en pampig tävlingsbakgrund. Därefter fortsätter touren 20 mil österut, i Quebecs största stad Montreal. Här går tävlingsbanorna mitt i staden på berget Mont-Royal vid Kanadas äldsta skidort från 1879.

Den tredje och fjärde etappen på touren sker innanför stadsmurarna i den vackra gamla kolonialstaden Quebec City. Touren lämnar sedan Quebec och avslutas med fyra etapper i Canmore, Alberta.

Längdlandslaget i Ski Tour Canada 1-12 mars
Damer

Hanna Falk, Ulricehamn IF
Anna Haag, IFK Mora SK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Maria Rydqvist, Älvdalens IF
Linn Sömskar, IFK Umeå SK
Jennie Öberg, Piteå Elit

Herrar
Simon Andersson, Falun/Borlänge SK
Jens Burman, Åsarna IK
Marcus Hellner, Gällivare Skidallians
Martin Johansson, IFK Mora SK
Teodor Peterson, IFK Umeå SK
Oscar Svensson, Falun/Borlänge SK

Program Ski Tour Canada
Tisdag 1 mars, etapp 1 – Gatineau Sprint (F), damer och herrar
Onsdag 2 mars, etapp 2 – Montreal 13 km masstart (K), damer 22 km masstart (K), herrar
Fredag 4 mars, etapp 3 – Quebec City Sprint (F), damer och herrar
Lördag 5 mars, etapp 4 – Quebec City 10 km jaktstart (F), damer 15 km jaktstart (F), herrar
Tisdag 8 mars, etapp 5 – Canmore Sprint (K), damer och herrar
Onsdag 9 mars, etapp 6 – Canmore Skiathlon 7,5/7,5 km (K/F), damer Skiathlon 15/15 km (K/F), herrar
Fredag 11 mars, etapp 7 – Canmore 10 km individuell start (F), damer 15 km individuell start (F), herrar
Lördag 12 mars, etapp 8 – Canmore 10 km jaktstart (K), damer 15 km jaktstart (K), herrar

 

Senaste nyheterna

William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.
Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...