Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
NRK-buss under VM i Oslo. Foto: NordicFocus

NRK-buss under VM i Oslo. Foto: NordicFocus

TV-bolag till attack mot skidförbund, Vill inte sända om inte Northug åker

Att NRK ska sända norska mästerskapen på skidor ses nästan som en självklarhet. Nu går dock TV-bolaget till attack mot skidförbundet när storstjärnan Petter Northug nobbar NM för att köra långlopp.

Norska mästerskapen på skidor är en av årets höjdpunkter för många tv-tittare. Det har i decennier visats på public service-kanalen NRK och det har varit en folkfest, mycket tack vare för att norrmännen fått se sina bästa åkare på hemmaplan. När superstjärnan Petter Northug meddelade att han tänkte skippa några distanser i den första NM-helgen (han åker fortfarande 15 km), för att kunna köra Marcialonga som förberedelse för Vasaloppet hamnade skidförbundet i en jobbig sits, detta skriver tidningen Adresseavisen.

Nu hotar nämligen NRK med att reducera, eller till och med slopa sändningen av NM i framtiden. Man menar helt enkelt att det inte blir intressant om de bästa inte är med.

Landslagschefen Vidar Löfshus menade förra veckan att han inte var bekymrad över TV-delen av NM.

–NM är så stort att det klarar sig lika bra utan Petter, sade Löfshus då.

Nu svarar däremot Rune Haug, sportchef på NRK att det är tack vare just världsstjärnorna som det kunnat växa så.

–Vi har avtal om att producera NM fram till 2016. Men det är upp till oss om vi vill ge NM någon utvidgad redaktionell täckning. Fram till nu har vi gjort NM till en fest, men då måste de bästa vara med. Är de inte det gör också vi mindre av saken. Sker samma sak nästa år kommer vi redan då reducera vår täckning menar Haug.

Sportchefen i norska skidförbundet anser också att det är en tråkig kollision, men påpekar att han försöker påverka FIS så att de i framtiden ska bereda plats för en helg enbart för nationella mästerskap så att inga länder saknar sina bästa löpare.

Senaste nyheterna