Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Bob Impola var en skräll som tvåa på Vasaloppet i vintras. Om en vecka drar Ski Classics igång igen på en av Bobs favoritplatser, Livigno, Italien. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Bob Impola var en skräll som tvåa på Vasaloppet i vintras. Om en vecka drar Ski Classics igång igen på en av Bobs favoritplatser, Livigno, Italien. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Två bra dagar på året räcker för Bob

Bob Impola, 26, har inte tagit raka spåret till långloppseliten.
Men Fjugestabon grejade en andraplats på Vasaloppet i vintras och har nu nya topplaceringar i sikte.
På Visma Ski Classcis pressträff på torsdagseftermiddagen berättar Team Serneke-åkaren att han han brukar ha två formmässigt bra dagar på året.
– Givet är att man vill ha en av dagarna på Vasaloppet. Sen premiären i Livigno. Där trivs jag, säger Bob.

Ski Classics hade kallat till pressträff på Vismas huvudkontor i Stockholm en vecka innan säsongen drar igång i italienska Livigno. På plats de svenska långloppsessen i Lager 157 Ski Team, Team Serneke och Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren i nya Team Ramudden.

En av åkarna på pressträffen: vinterns skrälltvåa på Vasaloppet, Bob Impola. Karlslunds-åkaren som bor i Fjugesta och har tagit en krokig väg till långloppseliten.

För tre år sedan hade han ett uppehåll i skidsatsningen men inspirerad av brodern Bill blev det en långloppssatsning. Genombrottet var femteplatsen i La Sgambeda i december 2016.

Det blev flera bra lopp efter det men inga placeringar topp tio. Inte förrän skrällen på Vasaloppet där Bob var först in på upploppet och bara passerades av segraren Andreas Nygaard innan mållinjen.

Bob tillsammans med Vasaloppsvinnaren Andreas Nygaard och trean Stian Hoelgaard. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån.
Bob tillsammans med Vasaloppsvinnaren Andreas Nygaard och trean Stian Hoelgaard. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån.

Jämnhet har inte varit Bobs signum. Snarare tvärt om. Men två bra dagar på året räcker enligt Bob. Om de kommer på rätt dagar.

När kommer de i vinter?
– Givet är att man alltid vill ha en på Vasaloppet. I Livigno gjorde jag mitt första riktigt bra lopp. Jag hoppas jag kan leverera där igen. Jag trivs väldigt bra där i Italien och det är en bana som passar mig bra.

Hur har tiden sedan andraplatsen på Vasaloppet varit?
– Det var väldigt mycket uppståndelse direkt efter. Nu är det många vet vem man är efter den där andraplatsen.

Sponsormässigt för dig personligen då?
– Jag har ju bättre uppbackning än förra året.

Det har inneburit nästan hundra procent satsning på skidåkningen.

Bob tillsammans med teamchefen Martin Holmstrand på Ski Classics pressträff på torsdagen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Bob tillsammans med teamchefen Martin Holmstrand på Ski Classics pressträff på torsdagen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– I år har jag bara jobbat två veckor. Och det var väl mest för att få ett litet avbrott och göra något annat. Annars klarar jag mig på skidåkningen i år och det är riktigt härligt.

Att bo i Fjugesta betyder inte direkt tidig snö!
– För mig funkar det bra. Det dröjer ju oftast innan snön kommer men jag kör mycket rullskidor. Men det blir fint att vi nu kommer ner till Italien i veckan.

Vad har hänt träningsmässigt för dig?
– Jag var kanske lite het efter Vasaloppet. Våren var väl den bästa någonsin men se blev jag väldigt trött i början på sommaren. Så sommaren blev lite sämre träningsmässigt men jag tycker att jag grejat upp det men en väldigt bra höst.

Om vi backar några år. Hade du då kunnat se en sån här långloppskarriär framför dig?
– Långlopp hade jag inte tänkt alls. Det var när brorsan Bill gjorde sitt första långloppsår som jag tänkte att det där kan vara häftigt. Man hörde ju när han kom hem och berättade var han varit. Det lät ju roligare än att åka skidor i Sverige. Så det var han som sådde fröet.

– Moroten blev ju att ta sig dit. Första året var det mycket som var nytt och man fick lära sig. Nu är det mer så att man vet vad som väntar och man kan fokusera på att prestera.

Om vi bortser från Vasaloppet och prologen i Livigno. Vilka andra lopp gillar du mest?
– Marcialonga och Ylläs-Levi. Loppet i Finland gillar jag för att det är lite längre och ligger sent på året med fint väder. Det är sju mil precis som Marcialonga. Sista timmen har varit mina bästa på de längre loppen.

Vad betyder det att vara med i Team Serneke?
– Innan hade jag ju inte förutsättningar att åka runt så här. Nu har man all uppbackning och jag kan fokusera att prestera på tävlingarna.

Något riktigt tråkigt hände nyligen Bob och hans familj då hans pappa Kari hastigt gick bort.

–  Det är fyra veckor sedan. Det har varit väldig tufft. Han har ju varit med mig i vardagslivet hela tiden sedan man var liten. I skidåkningen så var det ju han som vallade mitt första par skidor och lärde en träna och så. Han vallade mina skidor till Vasaloppet i vintras - mitt bästa lopp, berättar Bob och fortsätter;

– Han har varit med hela vägen och tanken var att han skulle vara med i vinter också. Det känns väldigt tungt att han inte får vara med när man ska ta de sista kliven också. Framförallt att man inte har honom runt omkring sig. Det har varit en väldig trygghet och man har alltid haft en som har sett en hela tiden och alltid backat upp mig i alla möjliga trassel man har ställt till med.

Bobs fyra bröder Kim, Bill, Jack och Tom, som bor tillsammans med i Bob Fjugesta, stöttar nu förstås varandra.

 

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...