Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
IVAN ALYPOV är tillsammans med Alexander Kuznetsov nekad start i Tour de Ski på lördag sedan de haft för höga hemoglobinvärden i blodet. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

IVAN ALYPOV är tillsammans med Alexander Kuznetsov nekad start i Tour de Ski på lördag sedan de haft för höga hemoglobinvärden i blodet. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

Två nya ryssar avstängda

Två ryska åkare får inte starta i lördagens masstart i Val di Fiemme i Tour de Ski.
Båda har för höga hemoglobinvärden i blodet.
Det gäller enligt vad langd.se erfar Ivan Alypov och Alexander Kuznetsov.

För höga hemoglobinvärden betyder inte automatisk att man har dopat sig, men det är en varning om att man befinner sig i ett tillstånd där det anses farligt att tävla. Därför får man automatiskt ett tävlingsförbud på fem dagar.
Och gränsen som FIS har är så hög att det är mycket sällan man kommer över den utan att det har skett något otillåtet.
Tidigare har det spekulerats i varför de båda stjärnorna Alexander Legkov och Maxim Vylegzhanin plötsligt hoppade av Touren efter sprinten i Prag. Officiellt är de sjuka och har skickats hem, men det har verserat rykten på Touren om allt från att de har arresterats i Italien till att de har testat positivt.
Troligen är de bara sjuka, men Vylegzhanin stängdes också av för höga blodvärden i december och missade den ena världscuptävlingen i Davos.

Fällde Jönsson

Ivan Alypov är åkaren som fällde Emil Jönsson i sista kurvan i sprinten i Oberhof och blev deklasserad till en 6:e plats. Veteranen från Ekaterinburg är en stark åkare som varit med i många år och som är bra både i sprint och distans – speciellt i klassisk.
Just masstarten i Val di Fiemme är ett race där han tidigare varit med i täten helt till slutet.
Alexander Kuznetsov kom med i världscuplaget förra säsongen då han också vann ryska sprintmästerskapen. Ingen av de båda låg bra till i Touren inför lördagens etapp.
Övriga åkare och ledare som langd.se har snackat med i Val di Fiemme är nu bara uppgivna över Ryssland och deras många tveksamma tillfällen av avstängningar, sjukdomar och dopingtillfällen.

 

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...