Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Thomas Bing satsar på att bli historiens andra tyske vinnare av Vasaloppet. FOTO: Thomas Griesbeck.

Thomas Bing satsar på att bli historiens andra tyske vinnare av Vasaloppet. FOTO: Thomas Griesbeck.

Tyske Bing siktar på seger i Vasaloppet

47 år efter den hittills enda tyska segern i Vasaloppet siktar Thomas Bing på att stå överst på pallen i världens mest kända långlopp.
Det är det tyska långloppsteamet xc-ski.de A|N Skimarathon Team och det tyska skidförbundet som samarbetar för att åter ge en tysk seger, när Vasaloppet 100-årsjubilerar.
– Vi är mycket inspirerade och motiverade att stödja Thomas Bing i hans "Vasa-Sieg"-projekt, säger Thomas Freimuth från xc-ski.de A|N Skimarathon Team.

Det var Gert-Dietmar Klause som 1975 tog den hittills enda tyska segern i Vasaloppet. Klause som var en världsåkare i det östtyska landslaget på 70-talet och tog silver på OS-femmilen i Innsbruck 1976. Loppet som vanns av norrmannen Ivar Formo och med Benny Södergren på bronsplatsen.

På Vasaloppet 1975 vann Klause sju sekunder före Åke Wingskog, Edsbyns SK, och med landsmannen Gerhard Grimmer som trea, 53 sekunder efter. (Se topplistan från Vasaloppet 1975 längst ner.)

I vintras var Thomas Bing elva på Vasaloppet och blev inspirerad att göra en fokuserad satsning på loppet. Nu satsar 31-åringen på att upprepa Klauses bedrift från 1975 med stöd både från både det tyska Pro Teamet i Visma Ski Classics, xc-ski.de A|N Skimarathon Team och det tyska skidförbundet

– I vintras visade Thomas Bing vad han är gjord av och imponerade djupt på oss med sin prestation på Vasaloppet, säger Thomas Freimuth som själv hade den bästa åktiden av en tysk åkare i Vasaloppet med tiden 3:45:16 när han blev 17:e man 2010, innan Bing åkte på 3:30:10 i vintras.

Bing var för övrigt med i spurten om femte plats men föll på upploppet och åkte över mållinjen som elva.

Thomas Bing under Vasaloppet i vintras där han slutade på elfte plats. FOTO: Visma Ski Classidcs/Magnus Östh.
Thomas Bing under Vasaloppet i vintras där han slutade på elfte plats. FOTO: Visma Ski Classidcs/Magnus Östh.

Thomas Freimuth kommer dela med sig av sina egna erfarenheter i "Vasa-Sieg"-projektet och samarbete sker som sagt också med det tyska skidförbundet och det tyska längdlandslaget som Thomas Bing är en del av.

– För våra åkare är de olympiska spelen i Peking naturligtvis det stora målet. Det gäller även Thomas Bing. Men vi tror att vi med detta samarbete har vi hittat ett sätt att ge Thomas bästa möjliga stöd under den kommande vintern och inför och under Vasaloppet med bra support på plats, säger landslagstränaren Peter Schlickenrieder.

Resultat Vasaloppet 1975
res_vl_75.jpg

 

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...