Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ulf Olsson är banchef för vinterns SM i Söderhamn och har lagrat 11 000 kubik snö under bark. FOTO: Torbjörn Nordvall.

Ulf Olsson är banchef för vinterns SM i Söderhamn och har lagrat 11 000 kubik snö under bark. FOTO: Torbjörn Nordvall.

Ulf håller sig kall i het SM-stad

Plus 24 grader varmt ute. Solen gassar och vattnet glittrar inbjudande på Söderhamnsfjärden, ett lappkast från en gigantisk snöhög täckt med bark.
– Vi har lagrat 11 000 kubik av det vita guldet inför SM-veckan, säger banchefen Ulf Olsson.

Söderhamn jobbar så att svetten lackar med att förbereda SM-veckan 2017 som invigs 30 januari och avslutas 5 februari 2017.

Det tidigare vallaproffset Ulf Olsson är banchef. I det här jobbet lämnar han lika lite åt slumpen som han gjorde när behandlade Katerina Neumannova,  Therese Johaugs och Justyna Kowalczyks skidor.

– Vi ska göra ett bra SM i Söderhamn. Förberedelserna är A och O. Och snö är ju ett måste. Där krävs det en beredskap om vädrets makter inte skulle vara på våran sida. Därför lagrar vi snö som en garanti för att kunna genomföra tävlingarna.

Med hjälp av Söderhamns kommun har lagringen kunnat genomföras. 11 000 kubikmeter konstsnö är i tryggt förvar:

– Barklagret (60-80 centimeter) skyddar snön. Det kommer att smälta lite, men 2/3-delar räknar jag med ska klara en lång het sommar, skrattar Ulf Olsson som har samtliga banslingor klara och homologiserade.

– Svenska Skidförbundets Per-Åke ”Perra” Yttergård och Lars-Erik Rosenqvist har varit här och mätt banorna. De noterade att vi uppnår de krav på höjdmeter som ställs för att arrangera SM-tävlingar för seniorer.

– Återstår gör nu en hel del markarbeten. Bland annat ska vi höja en stigning med fyra meter och anlägga en in- och utfart från skidstadion på Hällåsens bandyplan.

Så det blir ingen semester för dig?
– Nej, så fort vi får klartecken att börja gräva kommer det att bli fullt upp. Det är mycket som måste bli klart innan vintern kommer. Jag ser det här jobbet som en stor utmaning.

Saknar du inte livet som proffsvallare?
– Ha, ha..det händer. Såg några bilder från skidtester som Sverige och Norge gör nu i norska Sognefjell. Då kände jag att jag ville vara där. Vackert som en dröm på fjället!

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...