Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ulrika Lindberg är skidinstruktör och PT i Skidome och får åka skidor på snö varje dag året runt. Är det någon som är avundsjuk? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ulrika Lindberg är skidinstruktör och PT i Skidome och får åka skidor på snö varje dag året runt. Är det någon som är avundsjuk? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ulrika står på skidor varje dag - året runt

När Längd.se besökte nya skidhallen i Skidome i Göteborg härförleden så fick vi en intervju med Ulrika Lindberg som är skidinstruktör och PT i Skidome.
Inte många som har som arbete att åka skidor på snö varje dag året runt.
– Ja, jag har det så lyxigt att jag jobbar här på heltid som skidinstruktör, berättar Ulrika.

Ulrika tog steget från kurator på en gymnasieskola till skidinstruktör på heltid. En möjlighet som dök upp när skidhallen i Göteborg blev färdig.

– Den stora skillnaden mot många andra PT är att jag har månadslön. Jag är anställd på heltid av Nordic Wellness som driver Skidome, berättar Ulrika.

Hur ser ditt arbete ut?
– Dels handlar det om att ha hand om privata kunder som bokar mig. Sen har vi nybörjargrupper och fortsättningsgrupper. Vi har också många andra gruppaktiviteter för till exempel företag. Så allt sånt är min uppgift, att få det att rulla på. Behöver jag ta in någon extra personal så gör jag det. Det är så mina dagar ser ut.

– I början innan vi kommit igång så var mycket av mitt jobb att prata med folk. Vi hade väldigt mycket folk som strömmade till här under sommaren som ville titta och ville gå in i hallen, säger Ulrika och fortsätter;

– Det är mycket samverkan med fastighetsskötaren som jobbar för Serneke. Det är Serneke som han hand om hela fastigheten. Så vi på Nordic Wellness, precis som många andra, hyr in oss här. Men det är Nordic Wellness som driver Skidome men Serneke har hand om pistning av spåren och snötillverkningen.

entre_skidome.jpg
Normalt går man in till skidhallen via Intersports butik. När den är stängd tar man vägen genom Freds Ski Lodge. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Har ni haft många skidåkare från trakten så här långt?
– Vi har sålt ganska bra. Under sommaren hade vi många som åkte på mornarna och förmiddagarna. Framåt lunch så ebbade det ut sen kom det igång efter lunch igen och fram till tidig eftermiddag. Kvällarna var väldigt lugna. Nu börjar det bli precis tvärtom. Nu efter semestrarna åker folk mer på kvällar och helger.

– Jag tror också att många av de som ska åka Vasaloppet och Tjejvasan kommer igång lite senare.

Hur är din bakgrund inom längdåkningsporten?
– Jag har ingen tävlingsbakgrund. Jag är uppvuxen i Göteborg och hade två föräldrar som var glada och gå på tur så de tog med mig tidigt. Pappa gjorde en comeback på Vasaloppet när han var i 50-årsåldern och då hängde jag med och langade blåbärssoppa för IK Stern. Då var jag kanske 15 år och sedan dess har jag varit trogen IK Stern. När jag varit med där några år så blev jag tillfråga om att vara ledare. Så då började jag att vara vuxenledare på barmarkssidan, sen blev jag även rullskidledare och jag gick förbundets stegutbildningar. Sen ”lurade” Anders Buskqvist med mig att blir barn- och ungdomstränare också. Så blev jag tränare i Göteborgs skidförbund också och där har vi klubböverskridande verksamhet från det dom är 12-13 år. Jag är också sekreterare i Göteborgs skidförbund, berättar Ulrika.

Vad har du för utbildning?
– I fjol fick jag möjligheten att gå skidförbundets utbildning och bli certifierad skidcoach. I april blev jag certifierad och klar. Sen helt plötsligt landade det här jobbet. Det är nästan lite för bra för att vara sant. När jag blev klar och certifierad så skojade vi lite om det. ”Tänk om… Undrar hur de kommer att göra med personal och så där..” Så blev det så här bra. Det är jättehäftigt. Det är inte många som kan ha det som heltidsjobb. Men jag fortsätter också att jobba idéellt vid sidan om för jag älskar det idéella uppdraget och det är det som får skidsverige att går runt. Det kommer jag aldrig lämna helt och hållet.

Vad tror du att Skidome kommer betyda för skidåkningen i Västsverige?
– Jag hoppas att det ska betyda mycket och att det kan bredda på barn- och ungdomssidan. Jag tror vi har en väldig möjlighet att locka människor att komma och testa på. Många har ju aldrig testat längdskidor. Vi i längdvärlden är duktiga på att få med många men vad vi är dåliga på är ju att integrera. Vi har ju väldigt få som håller på som har föräldrar som är utlandsfödda, eller själva är utlandsfödda. Där hoppas jag verkligen vi kan göra något. Jag är ju tjänstledig från mitt jobb som kurator på Angeredsgymnasiet och har bra kännedom om hur det ser ut för ungdomarna. Min dröm är att få till någonting bra där man kan locka såna som inte har traditionell skidåkarbakgrund. För skidåkning är ju kul!

Det finns en kort brant backe i Skidome som de som varit där kanske funderar en hel över. Här blev det inte riktigt som det var tänkt från början. Ulrika förklarar:

– Här har satsats fullt ut från början till slut och det är skithäftigt men just med skidhallen så blev det vissa grejor som man fick tänka om kring. Det var planerat att schackta djupare och göra två plan och det var till och med planer på en bro. Men när man byggde backen så blev den för brant och taket för lågt så vi kommer inte upp med vår pistmaskin där.
– Planen är nu att lägga mer snö och göra backen mer flack och åkvänlig, i dagsläget är det ju en saxbacke. Vi jobbar på att förbättra helt enkelt. Det skulle göra väldigt mycket om det blev en åkvänlig diagonalbacke där.

Till skillnad från en skidtunnel så åker man i Skidome i öppen yta och det blir många svängar.

– Visst är det mycket kurvor och därmed trampa sväng. Man får jobba med att accelerera upp och ner. Några säger att det är väl mycket kurvor men jag väljer att se det på ett annat sätt, att det är en positiv utmaning. Man lär sig att stå på skidorna, man lär sig trampa sväng.
– Jag älskar också att åka rullskidor, då kan du stå och staka och du behöver inte lyfta på en fot eller nånting om du inte vill. När du går på skidor vill du ha en utmaningen. Så jag gillar att det är en teknisk bana.

– En del säger att den är för flack. Men väljer du att åka här inne utan stavar så är det kanon. Det är väldigt bra att ha gruppträningar för att man har öppna ytor. Det är bra att filma här inne. Du ser, du kan stanna till med en grupp, du kan göra övningar. Barn- och ungdomsträning är kanon att ha här inne. Det är ett också bra ställe att ta med sig sina egna barn på. Man ser varandra hela tiden. Jag tycker det finns väldigt mycket möjligheter.

– Klart man kan ligga här inne och köra ett tvåtimmarspass men vill man göra det lite roligare så ska man ju lägga in lite fartökningar, åka utan stavar och lite andra teknikgrejor. Köra överfart här inne eller diagonala ett helt varv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Hur ser du på tunneln i Torsby. Är det en konkurrent?
– Jag ser oss som ett komplement till Torsby. Torsby har fördelar och nackdelar precis som vi har. Men vi har snö här i Göteborg nu och det är fantastiskt.

Första intrycket när man kliver in i skidhallen är känslan av ett parkeringsgarage fyllt med snö. För att få bort lite av den känslan så har man ställt ut en antal granar och några kortare avspärrningar. Men mer är på gång.

skidome_skejt.jpg
Framöver kommer det bli mer färg på väggarna och mer interiör inne i skidhallen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Ja, det kommer hända mycket här inne. Det kommer att bli lite mer färg på väggarna, bli lite mer liv och rörelse. Det kommer upp en bra och stor klocka, berättar Ulrika och fortsätter;

– Det kommer öppna ett skilounge, ett café precis runt hörnet här. Dit kan du gå in direkt från skidhallen men du kan också gå dit efter du har åkt och ta en after ski om du vill, dom kommer att ha rättigheter.

skilodge_skidome.jpg
Här kan man ta sig en after ski efter genomfört träningspass. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kan du berätta lite om snön och hur ni spårar?
– Kylrören vi har i marken håller 8 minus. Snön håller runt 6 minus och sen är det ungefär 4 minus i luften. Det krävs att det fryser under natten när man har pistat. Vi vill ju inte ha socker här inne. Vi kan inte pista för ofta. Det är en avvägning hela tiden. Det viktigaste är att snön är bra, det är mitt nummer ett. Vi vill ha öppet så mycket som möjligt för allmänheten men de vill ju också ha bra förhållanden att åka på, avslutar Ulrika.

Läs mer om Skidome här.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...