Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Svenska skidförbundet är involverade i ett nytt projekt som ska få fler barn i rörelse. FOTO: Johan Hyllienmark.

Svenska skidförbundet är involverade i ett nytt projekt som ska få fler barn i rörelse. FOTO: Johan Hyllienmark.

Unikt projekt ska få fler barn i rörelse

Nu har startskottet gått för ett spännande och unikt samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent.
I projektet Alla barn har rätt vill de göra fysisk aktivitet och lek på snö tillgängligt för fler – oavsett bakgrund och förutsättningar.

– Vi vill få fler barn, ungdomar och deras familjer att upptäcka både den spontana leken på skolgårdar, trädgårdar, bakgårdar, lekplatser och även den mer organiserade aktiviteten hos den lokala skidklubben, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, projektledare på Svenska Skidförbundet.

Först ut är Östersunds kommun där Annika Källgård, förvaltningschef för Barn- och utbildning, ser fram mot projektet.

– Vi blev väldigt glada över att bli tillfrågade att delta i Alla barn har rätt. Det ska bli otroligt spännande att vara den första kommunen som ingår i detta samarbete. Det ligger helt i linje med vår egen satsning på att utveckla fritidshemsverksamheten.

Även Johan Palm, förvaltningschef för Kultur- och fritid, är mycket positiv till projektet.

– Vår ambition är att flera ska använda kommunens anläggningar och arenor. Här finns en möjlighet att få helt nya grupper att upptäcka de möjligheter som anläggningarna erbjuder och få fler att ta klivet och bli föreningsaktiva.

Utgår från Barnkonventionen
Alla barn har rätt har utgångspunkt i Barnkonventionens artikel 31 ”Varje barn har rätt till lek, vila och fritid”.

– Alla barn har rätt till lek. Det kan handla om att pyssla, spela spel eller idrotta i en förening. Genom leken får barn möjlighet att ha roligt och samtidigt utvecklas. Tyvärr vet vi att alla barn inte har samma förutsättningar att delta i lek- och fritidsaktiviteter idagsäger Annika Bränning, chef företagssamarbeten på UNICEF Sverige.

Barn i åldern 6–9 år från fyra fritidshemsområden i Östersunds kommun kommer, under några veckors tid, att få åka skidor under minst en dag i veckan.

– Det är fantastiskt spännande för oss att vara en del av projektet där barn får komma ut och lära sig om hur vi beter oss mot varandra och naturen. Att skräp inte hör hemma i naturen är något man behöver lära sig från början säger Johanna Ragnartz vd på Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Barnen behöver inga förkunskaper och all skidutrustning, både längd och alpin, kommer finnas för utlåning – för att alla ska kunna delta.

Spännande samarbete
Att Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent på detta sätt gör gemensam sak i att värna om barns rätt till fysisk aktivitet är unikt.

– Vi är tre mycket starka aktörer som under lång tid har haft barnens bästa i fokus. Vi tror mycket på Alla barn har rätt och är övertygade om att det kommer göra stor skillnad i deltagande kommuner. Det känns riktigt spännande! säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

Fakta Alla barn har rätt
Projektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö drivs gemensamt av Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent.
Projektet ska stötta kommuner, skidanläggningar och föreningar i arbetet med att inspirera fler barn till fysisk aktivitet, att erbjuda barn olika sätt att leka och glida på snö och även få barnen att söka sig till föreningslivet – allt för att skapa en livslång relation till rörelse och natur.
Först ut bland kommunerna är Östersund där även följande aktörer deltar:
    •    Barn- och utbildningsförvaltningen
    •    Fritidsförvaltningen
    •    Jämtlands Gymnasieförbund
    •    Jämtland-Härjedalens Skidförbund
    •    Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund
    •    SISU Idrottsutbildarna

För att barnen ska få en trygg och utmanande miljö att lyckas i kommer fritidshemspersonal, föreningar och gymnasielever på barn- och fritidsprogrammet utbildas för att kunna ge barnen kunskap i hur de leker, hur de är en bra kompis och hur de beter sig i naturen.

Utbildningen av vuxna är en viktig faktor för att den fysiska aktiviteten ska bli av.
För att stötta projektet skänker Generation Pep och Bonnier Carlsen boken ”Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen” av Josefine Sundström och Emma Göthner, som kommer att användas i utbildningen av ledare.

Hela projektet ”Alla barn har rätt” genomförs med stöd från Svenska Postkodstiftelsen.

Mer information: skidor.com/barnharratt

 

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...