www.langd.se

Dramakomedin Ur spår spelas in i samband med vinterns Vasalopp och kommer på bio vintern 2021. FOTO: Vasaloppet.
Dramakomedin Ur spår spelas in i samband med vinterns Vasalopp och kommer på bio vintern 2021. FOTO: Vasaloppet.

Ur spår – Vasaloppet blir långfilm

Vasaloppets vintervecka 2020 bjuder inte bara på skidlopp för närmare 60 000 deltagare. I år blir arenan från Sälen till Mora även en plats för filminspelning då den svenska dramakomedin Ur spår, som planeras gå upp på biograferna vintern 2021, ska spelas in.
– Vasaloppet har en speciell plats i den svenska folksjälen. Egentligen är det konstigt att ingen gjort en långfilm med Vasaloppet i fokus tidigare, säger Cecilia Forsberg och Emma Nyberg, producenterna för Ur spår på Yellow Bird och Jarowskij.

Mårten Klingberg, som står för regin i filmer som Offside, Cockpit och Min pappa Marianne, regisserar och Maria Karlsson, Snabba cash, och tv-serierna Advokaterna och Fartblinda, har skrivit manus till denna varma komedi om ett syskonpar med olika utmaningar i livet. Som på helt olika premisser ska ta sig an de nio milen i Vasaloppet.

– Det känns fantastiskt roligt att få filma uppe i Dalarna och i anslutning till Vasaloppet. Vi har blivit så väl mottagna hittills. Jag tror att det här kommer att bli en bred film som många kan relatera till – inte bara de som har åkt loppet. Filmen handlar i grund och botten om prestation, kärlek och relationer, säger Mårten Klingberg.

Själva inspelningen av Ur spår kommer, utöver i Vasaloppsarenan, även att äga rum i Stockholm och Luleå. Under Vasaloppets vintervecka handlar det främst om att fånga översiktsbilder som ska filmas när loppen går. Inspelningen med skådespelarna kommer att ske med statister i Vasaloppsarenan och är planerad till dagar och tider utanför arrangemanget. Vilka skådespelare som är med i projektet är än så länge inte officiellt men måndag den 24 februari drar allt igång.

– Att spela in under pågående arrangemang blir en utmaning men vi vill ha det autentiskt och vara med där det händer. Vi förstår att det här är en stor folkfest och inser samtidigt att det är en stor logistikfest. Vi har ett nära samarbete med Vasaloppets organisation och har ett stort stöd därifrån vilket är ovärderligt i dessa sammanhang, säger Cecilia Forsberg.

Delar av produktionsteamet har varit på plats ett flertal gånger i Sälen, Mora och ute i arenan för att reka och planera. Just nu söker man även personal på plats som kan hjälpa till som exempelvis statister och assistenter.

– Från Vasaloppets håll har vi varit med från idéstadiet och stöttat med fakta, inspiration och logistik. Både manusförfattaren och regissören har varit på plats under två vinterveckor, 2018 och 2019, och att nu få se allt bli verklighet känns så klart väldigt roligt, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet.

Dramakomedin Ur spår produceras av Jarowskij och Yellow Bird och distribueras av SF Studios. Ur spår planeras ha premiär på biografer runt om i landet vintern 2021.

Är du intresserad av att medverka som statist eller jobba som kostymassistent eller runner vid inspelningen av Ur spår? Hör av dig direkt på mejl till julia.lennartsson@jarowskij.se

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2020
Fre 21 feb: Vasaloppet 30 (f d Kortvasan). 30 km. Start Oxberg
Lör 22 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 23 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 25 feb: Vasaloppet 45 (f d Halvvasan). 45 km. Start Oxberg
Fre 28 feb: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg
Lör 29 feb: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 1 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen (FULLTECKNAT)

Siste nyheter

Nye landslagschefen Anders Byström har äntligen fått samla åkare, tränare och ledare i Torsby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Byström trivs när han äntligen fått samla sitt landslag

Anders Byström fick uppdraget som landslagschef för längdlandslaget i våras. Nu är det 42-årige Anders roll att driva landslaget vidare efter allt ”snack” som varit kring landslagsorganisationen det s...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Landslagsdamerna startar lägret i Torsby med intervaller upp till Hovfjället. FOTO: Svenska skidförbundet.

Landslaget är äntligen på sommarens första läger

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.