Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

MARIA GRÄFNINGS stod för den klart svenska insatsen med en 5:e plats i Skandinavisk Cup i Norge. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

MARIA GRÄFNINGS stod för den klart svenska insatsen med en 5:e plats i Skandinavisk Cup i Norge. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

USA-svenskorna bäst av de blågula i Norge

Norge dominerade stort under första distansen av Skandinavisk Cup i Savalen, med förra helgens världscupsjua Marte Elden som segrarinna över 12 kilometer fristil.
Bäst av svenskorna var USA-baserade Maria Gräfnings och Kristina Strandberg som femma respektive sexa.

Det var kallt i trakten av Tynset och Savalen under fredagsmorgonen, ner mot 20 minusgrader. Men temperaturen blev bättre för åkarna och vid starten för damernas fristilslopp var det klart innanför det tillåtna.
Marte Elden, som varit borta i två-tre år med skador och sjukdomar, åkte ifatt Maria Gräfnings med 30 sekunder och slog till slut svenskan med en knapp minut. Ändå en klar framgång av Maria, som blev bästa svenska. Hon kör ju continentalcupen i USA, där hon haft flera framskjutna placeringar under vintern.
Kristina Strandberg har sedan länge varit ”amerikanska” i Bend, Oregon. Hon har också vunnit Nor-Am-cupen tidigare och fått en gratisplats i världscuplaget. Nu blev hon näst bästa svenska och nästa bästa dalkulla i loppet med en 6:e plats. I mellandagarna åker Kristina till Kina för att deltaga i Tour de Ski China som startar den 28:e december i Inre Mongoliet.

Norsk dominans
Förutom segern till Marte Elden följde i tur och ordning Sara Svendsen och Heidi Weng, som delade andraplatsen samt unga Hilde Lauvhaug på fjärde. Norge har en enorm bredd på damsidan, även om diskussionerna i vårt grannland gått höga när det vid några nationella topptävlingar bara kommit 35-40 damer till start.
Efter Maria Gräfnings och Kristina Strandberg följde IFK Moras nyförvärv Hanna Seppas upp med en 8:e plats och hennes klubbkompis Helene Söderlund var 10:a.
Det nya vallasamarbetet mellan de svenska åkarna verkade fungera mycket bra och de svenska klubbåkarna hade bra skidor. Lite överraskande var dock att några av de hemvändande världscupåkarna inte nådde upp, som till exempel Hanna Brodin.
 

Läs också:

Tävlingar och Evenemang

 28/11/2021World Cup RukaLängdåkning
 28/11/2021IBU World CupSkidskytte
 09/01/2022Craft Ski MarathonLängdåkning
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör