Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
TRÄNARTRION fr v: Magnus Ingesson, Jocke Abrahamsson och Arild Monsen har tillsammans med U- och J-lagets Niklas Grön satt upp kriterierna för att få åka i landslaget i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

TRÄNARTRION fr v: Magnus Ingesson, Jocke Abrahamsson och Arild Monsen har tillsammans med U- och J-lagets Niklas Grön satt upp kriterierna för att få åka i landslaget i vinter. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Uttagningskriterier för längdelit

Tävlingssäsongen är snart här och med den inleds jakten på landslagsplatser för både seniorer och juniorer.
Ansvariga tränare har sammanställt kriterierna för att kvalificera sig till OS, världscup, Scan-Cup, JVM och juniorlandskamp.
Här nedan följer de olika uttagningskriterierna:
OSSOK:s uttagningskriterier för OS Sveriges Olympiska Kommitté tar slutgiltigt ut de åkare som ska representera Sverige vid de Olympiska spelen i Vancouver 2010. Förbundskaptenerna och sprinttränaren nominerar åkare till SOK. SOK har som krav att åkare som ska vara aktuella för individuella OS-starter ska ha två topp åtta placeringar på WC.  Förhandsnominering till OS 2010 har gjorts av SOK i juni 2009 (7 åkare, 2 stafettlag (herrar och damer), 2 stafettlag teamsprint (herrar och damer). Nästa nominering kommer att ske i mitten/slutet av december.
Förbundets uttagningskriterier för nominering till OS

Förbundskaptenerna och sprinttränaren kommer att nominera åkare till SOK som under säsongen har presterat och som bedöms kommer att prestera under OS. Hänsyn kommer i första hand att tas av WC-resultat sedan Scan-Cup resultat och i sista hand Intersport Cup resultat. I vissa enskilda fall kommer det eventuellt också att tas hänsyn till SM-tävlingarna i Piteå. Det kan också komma att göras en bedömning i vissa fall utifrån enskilda åkares utvecklingskurva (ex yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom)

Uttagning WC - sprint WC

Åkare som placerar sig som sämst med semifinalplats kvalificerar sig automatiskt vidare till nästa WC. För att kvalificera sig vidare till nästa WC vid placeringar sämre än semifinalplats görs i första hand en bedömning av faktiska omständigheter (ex fall, vallning, material problem mm) under den aktuella tävlingen. Sedan bedöms aktuella Scan Cup resultat och sist görs en bedömning av aktuella Intersport Cup resultat. Det kan också komma att göras en bedömning i vissa fall utifrån enskilda åkares utvecklingskurva (ex yngre seniorer, äldre juniorer och åkare som är på väg tillbaka från skada/sjukdom)
 
Traditionellt WC
Åkare som placerar sig bland de 15 främsta kvalificerar sig automatiskt vidare till nästa WC. Vid resultat utanför topp 15 görs samma bedömning som ovan (se ovan sprint WC).

Uttagning Scan-Cup
U-lagstränaren kommer att ta ut åkare till Scan-cup i samråd med Förbundskaptenerna och sprinttränaren. Det kommer att tas ut 8 åkare som ska representera Sverige vid dessa tävlingar, förutom tävlingen i Sverige (Åsarna) där alla åkare representerar respektive klubb. För uttagning till Scan-Cup görs bedömning utifrån följande kriterier: Aktuella resultat från Intersport Cup och Nationella Mästerskapstävlingar, WC resultat, Scan-Cup resultat, åkare som ligger bra till i Cupen och har möjlighet att få friplats till WC, Yngre åkare som behöver komma ut och tävla internationellt. Det är ingen rangordning utifrån ovanstående kriterier.


JVM

Junior VM-laget kommer att tas ut av U-lagstränaren. Laget kommer att bestå av 5-8 damer och 5-8 herrar. Bedömning för uttagning kommer att göras utifrån tävlingar som gått fram till och med Åsarna i början på januari. Vattenfall Cup kommer att väga tungt i dessa bedömningar.

Juniorlandskamp
Juniorlandskamps-laget kommer att tas ut av U-lagstränaren. Laget kommer att bestå av 6 damer och 6 herrar. Bedömning för uttagning kommer att göras utifrån tävlingar som gått fram till och med Åsarna i början på januari. Vattenfall Cup kommer att väga tungt i dessa bedömningar.
Hälsningar

Joakim Abrahamsson, Förbundskapten Herr traditionellt
Magnus Ingesson, Förbundskapten Dam
Arild Monsen, Sprint Ansvarig Herr
Niklas Grön, Ansvarig U-lag och J-lag

 

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...