Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Den 31 juli är det dags för Vaajmarathon som i år blir en Visma Ski Classics Challengers. FOTO: Vaajmarathon.

Den 31 juli är det dags för Vaajmarathon som i år blir en Visma Ski Classics Challengers. FOTO: Vaajmarathon.

Vaajmarathon – ny Visma Ski Classics Challengers

Efter Båstad-Mölle och Värnamorullen är det nu klart med ett nytt Visma Ski Classics Challengers event på rullskidor i Sverige.
Det handlar om Vaajmarathon i Hotagen som är ett unikt lopp där rullskidåkarna korsar gränsen till Norge under loppet. Den 45 kilometer långa banan sträcker sig från Rötviken till Sörli, hemstad för den norska skidlegenden Frode Estil och inte långt från hembyn Team Engcons Laila Kveli.

– Vi är entusiastiska över att vara en del av Visma Ski Classics Challengers. Jag tror verkligen att detta unika lopp med gränspassagen och de vackra omgivningarna har en ljus framtid. Att vara en del av Visma Ski Classics-familjen betyder mycket för oss. Det ger oss en möjlighet och stöd för att få loppet att växa, säger Gunnar Sandberg, tävlingschef.

Årets upplaga äger rum redan den 31 juli, cirka tre veckor framöver. Tyvärr kommer hela banan i år att hållas i Sverige på grund av pandemins begränsningar. Flera av stjärnorna från Visma Ski Classics Pro Tour bor i närheten och mycket talar för att vi får se dem till start. Det finns en god chans att vi får se vinterns båda totalvinnare, Lina Korsgren, Team Ramudden och Emil Persson, Lager 157 Ski Team på startlinjen.

Loppet är öppet både för elit och för motionärer. Det finns också en möjlighet att åka 25 kilometer. Du hittar mer information om registrering på hotagensc.se.

Alla deltagare kommer att kunna samla poäng för Visma Ski Classics SC-rankning som sedan kan killa genom att registrera sig gratis på MyPages. MyPages ger en gemensam ranking för damer, herrar, elit och motionärer.

Åkare som är registrerade för ett Pro Team kan samla poäng för Ski Classics Champion- och Youth-tävlingarna i respektive klass.

En lista över Challengers event med bekräftade datum för säsong 2021/22 finns på vismaskiclassics.com. Listan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya lopp.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...