Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Redan i slutet av oktober kommer Vallåsen kunna erbjuda 1,4 kilometer längdspår då man har möjlighet att producera snö i plusgrader. FOTO: Branäsgruppen.
Redan i slutet av oktober kommer Vallåsen kunna erbjuda 1,4 kilometer längdspår då man har möjlighet att producera snö i plusgrader. FOTO: Branäsgruppen.

Vallåsen inleder unik satsning på längdskidåkning i södra Sverige

Vallåsen och Branäsgruppen bryter ny mark i år när de öppnar en helt ny längdarena för allt från motionärer till elitåkare på Sveriges sydligaste skidanläggning.
Två längdspår, på totalt 1,4 kilometer, kommer att öppna redan i slutet av oktober, vilket är unikt i södra Sverige.

— Det här har aldrig gjorts tidigare. Ingen så här långt söderut har kunnat erbjuda skidåkning så tidigt på säsongen. Medan många andra är i behov av väldigt låga temperaturer kan vi hålla igång våra spår och erbjuda bra träning tack vare våra snöfabriker som kan producera snö i plusgrader. säger Jesper Malmquist, platschef i Vallåsen.

Längdsatsningen på Hallandsåsen består av två spår, ett på 1 kilometer och ett på 400 meter. Det längre spåret är mer utmanade med 22 meter i fallhöjd, vilket innebär att även avancerade åkare kan få sig en ordentlig genomkörare. Den kortare sträckan erbjuder istället lite lättare åkning. De båda spåren cirkulerar dessutom runt en arena, där det kommer att finnas möjlighet för teknikträning.

— Vi vet att det finns många längdskidåkare i södra Sverige som vill träna inför till exempel Vasaloppet eller Engelbrektsloppet. Målet med satsningen har varit att kunna erbjuda bra träning för dem tidigt på säsongen. Men det finns även andra, till exempel skolgrupper, som vi tror kan lockas av satsningen.

Vallåsen erbjuder sedan tidigare utförsåkning på vintern och downhillcykling på sommaren. De lockar många besökare från Skåne, Halland, Småland och Danmark, men även från övriga Sverige – något de vill fortsätta göra även med längdåkningen.

— Det finns cirka 4,5 miljoner människor inom två timmar som får chansen att åka skidor redan i oktober. Det är riktigt häftigt att vi kan erbjuda detta, avslutar Jesper Malmquist.
 

Branäsgruppen är Sveriges största privatägda skidkoncern och ägare till skidanläggningarna Branäs, Kungsberget, Vallåsen, Ulricehamn Ski Center, Storstenshöjden och Tolvmannabacken.

Siste nyheter

Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...