Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
VÄRLDSCUPEN kommer att få några nyheter nästa år. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

VÄRLDSCUPEN kommer att få några nyheter nästa år. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

Världscupen till Polen och Moskva

Nya destinationer i världscupen kommande säsong blir Polen och Moskva.
I Polen handlar det bland annat om ett nytt backrace uppför och nerför i februari.

Säsongen 2011-2012 är en mästerskapsfri säsong och FIS önskar att testa ytterligare nyheter.
Loppet i Polen kommer att ha 500 meters klättring under dom första fyra kilometrarna, något som är mer än Alpe Cermis i Tour de Ski.
Men här skall man också köra ner lika mycket innan man kommer til målet, så det blir både uppför och nerför som gäller…
Tävlingarna i Polen kommer att arrangeras i Szklarska Poreba, där man testat formatet i en tävling den här vintern.
Än så länge är tävlingarna bara på planeringsstadiet, men FIS har varit på plats och tävlingarna kommer att finnas med i det förslag som FIS presenterar för längdkommittén på sitt möte i juni.
- Jag hoppas att idén är bra för sporten, säger Jürg Capol, världscupens race director. Han har själv tittat på forhållanden i Polen och är intresserad av att testa konceptet.
Banan i Szklarska Poreba är totalt 8 kilometer, hälften är uppför och hälften är nerför. Det är lite plattare under några få hundra meter på toppen. Enligt Capol är stigningen inte lika brant som i Alpe Cermis och utförskörningen är också överkomlig.
- Det är ingen svart bana, snarare en blå bana. Jag tycker inte den är problematisk. När jag försökte kom jag ner utan problem, säger Jürg Capol.
Tanken var att sätta ut storslalomportar i utförsdelen, men efter att ha testat är nu förslaget att det bara blir några få portar i banans övre del.
- Två tredjedelar av utförskörningen går i skogen och är 20 meter bred. Där behöver du inga portar om du följer naturen, säger Capol vidare.
- Om du missar en port på toppen är du ute ur tävlingen.
I testtävlingen som kördes i vintras deltog 43 åkare och den polske landslagsåkaren Mariusz Michalek, som var 25:a i Tour de Ski, deltog.  Men han föll i utförskörningen och Radek Sretr vann på en tiden strax under 28 minuter. Michalek var trea, nästan två minuter efter.
Han påstod att stigningen här var hårdare än Alpe Cermis i Tour de Ski.
Jürg Capol understryker att polsk TV måste investera i en bra TV-bevakning. Tour de Ski har haft mycket bra tittarsiffror och FIS hoppas att ett backrace av den här typen i Polen skall ge samma typ av siffror.
Om FIS längdkommitté säger nej till konceptet, blir det ändå en helg med världscup i Polen i mitten av februari, men då på normala banor.

Sprint i Moskva
En annan nyhet blir troligen en sprint i centrala Moskva, även det något som har provats i vinter.
Jürg Capol önskar tävlingen på Den Röda Plats, men det kan vara svårt att komma in där. Testtävlingen arrangerades i Gorky Park, men enligt Capol är fortfarande Den Röda Plats förstavalet för FIS.
Logistiken är dock inte så lätt och myndigheterna är skeptiska sedan man haft en tävling med snöscotrar där. Det var bråkigt och förstörde också en del. Därför har man blivit mer restriktiva med att låta arrangörer använda pltsen.
Banan på Den Röda Plats blir troligen mycket platt. En stor motsats till ett eventuellt backrace i Polen…

 

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...