HC Holmberg knyts till Luleå tekniska universitet som adjungerad professor.

HC Holmberg knyts till Luleå tekniska universitet som adjungerad professor.

Världsledande skidforskare till Luleå tekniska universitet

Hans-Christer ”H-C” Holmberg rankas som världens främsta forskare inom skidåkning. Nu knyts han till Luleå tekniska universitet som adjungerad professor.

– Det finns många spännande möjligheter med kombinationen av idrottsforskning och universitets tekniska profil, dessutom i en region med stark tradition inom vintersport. Luleå tekniska universitets höga kompetens inom områden som sensorteknologi, dataanalys, tribologi och materialutveckling kommer garanterat att bidra till nya kunskapsvinster inom ett fält under stark utveckling, säger Hans-Christer ”H-C” Holmberg.

Luleå tekniska universitet är sedan i fjol utsett till elitidrottsvänligt lärosäte av Riksidrottsförbundet och gör under ledning av förre förbundskaptenen för längdskidlandslaget, Joakim Abrahamsson, en särskild satsning på längdskidor, skidorientering och skidskytte.

Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn är glad över att välkomna ytterligare en prestigevärvning, i form av en av idrotts-Sveriges mest namnkunniga forskare, till universitetet.

– Genom att rekrytera en framstående forskare med specialintresse för vintersport kan Luleå tekniska universitet utveckla nya och intressanta områden som exempelvis prestationsteknologi, säger hon.

Länk mellan forskning och aktiva
H-C Holmberg disputerade i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet 2005 med avhandlingen “Physiology of Cross-Country Skiing, with special emphasis on the role of the upper body”. 2010 blev han professor i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet, där han byggde upp det internationellt erkända forskningscentret Nationellt vintersportcentrum. Han har varit träningschef och utbildningsansvarig i Svenska Skidförbundet och är sedan över 20 år tillbaka knuten till Sveriges Olympiska Kommitté, från 2005 i rollen som forsknings- och utvecklingschef. Från och med januari 2021 är han även adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet.

I idrottsvärlden är H-C Holmberg känd som den ”olympiska professorn” och som en enormt produktiv idrottsforskare. Utöver att han publicerat mer än 200 vetenskapliga artiklar, bidragit med ett 50-tal bokkapitel och ett stort antal populärvetenskapliga publikationer är han också en populär föreläsare runt om i världen. Hans specialitet är prestationsidrott – fysiologi, biomekanik och teknologi – och han har beskrivit sig själv som en ”översättare mellan forskning och aktiva”.

– Jag ser fram emot att i samverkan med olika delar av Luleå tekniska universitet genomföra aktivitetsnära forskning. Arbete nära aktiva och tränare ger unika möjligheter att undersöka olika spännande frågeställningar, till nytta för såväl elit som motionär. Detta kommer att bidra till att stärka universitets nationella och internationella profil. Fysisk aktivitet är en av 2000-talets allra viktigaste folkhälsofrågor, säger H-C Holmberg.

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Forskningen bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,8 miljarder kronor per år. Man har 1700 anställda och strax över 15 000 studenter. Läs mer på www.ltu.se.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.