Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Ponsiluoma ser fram emot OS-vintern och möjligheten att ta nya medaljer. FOTO: Nicklas Olausson.

Martin Ponsiluoma ser fram emot OS-vintern och möjligheten att ta nya medaljer. FOTO: Nicklas Olausson.

Världsmästare Ponsiluoma mot nya medaljer på OS

VM-guldet på sprint i Pokljuka, Slovenien, i vintras var Martin Ponsiluomas första seger på världscup eller mästerskap på seniornivå.
Segern gav förstås mersmak.
– På OS vill jag göra något liknande som på VM och verkligen få till skyttet och vara i den bästa form jag kan vara, säger Martin Ponsiluoma till Längd.se.

25-årige Ponsiluoma blev historisk när han vann sitt VM den 12 februari i vintras. Det var Sveriges första individuella svenska VM-guldet på herrsidan sedan 1958.

Att det var i vinter det stora genombrottet skulle komma för Ponsiluoma kom det tecken på tidigt på säsongen med en tredje och en andraplats på världscupen före jul. Innan det hade Martin ”bara” en pallplats på meritlistan och den tog han i december 2018.

Innan VM fortsatte Ponsiluoma att visa fin form med flera resultat topp tio i världscupen. När sedan alla skott satt på sprinten i VM så bar det hela vägen till seger. Martin tog guldet 11,2 sekunder före fransmannen Simon Desthieux som också han satte alla skott.

Vi tog ett snack med Martin som nu haft en viloperiod och startat upp träningen mot OS-vintern.

Hur är skillnaden att vara världsmästare och inte vara världsmästare?
– Det har väl inte känts så stor skillnad tycker jag men det är väl framför allt att man känner att man är trygg i det arbete man gjort och man vet vad man behöver framöver. Jag har en bra känsla i kroppen nu och litar på det jag gör.

Hur har våren varit träningsmässigt?
– Det har varit rätt lugnt. Det har inte blivit så mycket träning, lite löpning har jag väl lagt in. Jag har jagat en del segment på Strava, det har varit det enda roliga jag gjort i vår. Det är kul att slänga in lite korta hårda pass och få i gång löpsteget.

Vad är i fokus för att fortsätta utvecklas?
– Det är framför allt skytteprocenten jag vill få upp rätt mycket. Bli allmänt stabilare på vallen. Jag kan vara med väldigt bra däruppe om jag skjuter bra och håller samma åkfart som tidigare. Visst vill jag förbättra kapaciteten också men om jag skjuter lite bättre så kan jag vara med uppe i toppen i många fler lopp, konstaterar Ponsiluoma.

Ja, snabb i spåret är Östersundssonen och han har ju pappa Jyrki att brås på. Jyrki som var en mycket stark längdåkare och bland annat blev åtta på 30 kilometer vid OS i Albertville 1992.

För Martin har det dock hela tiden handlat om skidskytte.

– Jag har väl egentligen inte tävlat något i längd när jag var mindre, några småtävlingar bara. Jag började ju med skidskytte rätt tidigt, jag tror jag var nio när det var en prova på dag. Jag blev inkörd på det direkt. Jag har inte haft någon press hemifrån på vad jag ska hålla på med.

Vad har pappa Jyrki betytt i din satsning och utveckling som idrottare?
– Väldigt mycket! Under alla tidiga år så var det han som var med och vallade och han har stått på vallen väldigt många timmar. De sista åren har han ju inte varit med så mycket men jag diskuterar ju träning och hur det känns med honom. Han håller gärna lite i handbromsen och jag kör på. Det blir ett bra samspel.

Hela det svenska skidskyttelandslaget gjorde en stark säsong i vintras. Här pekar Ponsiluoma på hur åkarna i laget pushat och lyft varandra under träningsåret.

– Vi har ju haft några stjärnskott. Hanna har ju dragit upp tjejerna väldigt mycket och alla vill slå henne på träning och dras med i utvecklingen. Sebastian har gjort väldigt bra resultat bitvis och vi har pushat varandra väldigt bra, speciellt förra sommaren, hela gruppen. Det kändes inför säsongen som vi alla tagit ett kliv både mentalt och träningsmässigt, säger Ponsiluoma.

Det stora intresset för skidskytte, hur märker du av det i vardagen? Får du vara i fred?
– Det är rätt lugnt men absolut så har det blivit mycket mer att folk hejar och grattar än på affärer och så. Visst märks det att det sporten blivit mycket större och det är väldigt kul.

Nu ser Martin fram emot OS-vintern väntar. Sverige är ju regerande stafettmästare men 2018 var inte Ponsiluoma del av laget.

– Jag är laddad och vill göra något liknande som på VM och verkligen få till skyttet. Vara i den bästa form jag kan vara. Att nå medalj är svårt men det vore väldigt kul att lyckas. På stafetten har vi alla chanser, den ser jag verkligen fram emot.

Många är lite bekymrade över den höga höjden som väntar vid OS i Peking. Hur känner du?
– Det har fungerat rätt bra för mig. Det har inte varit lika tufft som för andra. Jag tänker inte så mycket på det.

Att bli en säkrare skytt ligger i fokus för Martin Ponsiluoma inför OS-vintern. FOTO: Nicklas Olausson.Att bli en säkrare skytt ligger i fokus för Martin Ponsiluoma inför OS-vintern. FOTO: Nicklas Olausson.

Senaste nyheterna