Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jonna Sundling har haft ett par sjukdomsperioder i slutet av sommaren och början på hösten som stört i OS-uppladdningen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jonna Sundling har haft ett par sjukdomsperioder i slutet av sommaren och början på hösten som stört i OS-uppladdningen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världsmästare Sundling tillbaka efter en tuff period

Jonna Sundling åkte hem från VM i Oberstdorf som dubbel världsmästare och med gott självförtroende inför kommande OS.
Sommar- och höstträningen har dock inte gått på räls för 26-åringen.
– Jag hade en period som var extremt utmanande mentalt, berättar Sundling för Längd.se.

Världsmästare Sundling har varit lite anonym inför den kommande OS-vintern då hon missade både rullskidtävlingarna i Trollhättan och det efterföljande tre veckor långa landslagslägret på hög höjd i Frankrike.

– Det har varit lite av en berg- och dalbana. Jag blev lite sjuk i slutet på juli, blev frisk, blev sjuk igen. Jag hade en period som var extremt utmanande mentalt. Att behöva vara still så länge och inte kunna göra det jag ville var tufft, berättar Sundling när vi träffar henne på längdlandslagets mediaupptakt i Stockholm på torsdagen.

– Det var inte något som man vill ha i sin vardag som elitidrottare i en uthållighetsidrott, fortsätter Piteå elit-åkaren.

Var det jobbigt för tålamodet?
– Man blev lite stressad men sedan accepterat jag läget. Nu är jag på banan igen och det känns relativt bra. Jag är peppad och taggat inför det som komma skall.

Valde bort pappans 50-årskalas
Jonna hade verkligen fokus på att göra rätt saker för att inte drabbas av några infektioner. Det hjälpte dock inte den här gången.

– Jag hade verkligen gjort allt i min makt för att inte bli sjuk. Valt bort min pappas 50-årskalas, vänner och släkt och andra roligheter som att kuta på stan och gå in i butiker. Men det händer väl att man blir sjuk hur mycket man än försöker; använder mask och spritar händerna. Det var dock extra frustrerande att trots att man gick in för det så mycket att inte bli sjuk – så blev man sjuk och två gånger dessutom.

– Det var inte kul men det är historia nu och jag ser framåt.

Förra hösten så fick du dra lite i handbromsen för att du var sliten. Kan man säga att det är lite tvärtom nu?
– Ja, jag har haft lite struliga höstar rent historiskt. Oftast för att jag varit sliten. Nu har jag ju undvikit det med min sjukdomsproblematik istället.

Du kan inte gasa för snabbt i träningen nu?
– Nej, det blir en liten omstart och man får gå succesivt in i hårdare träning. Det har dock känts bra de senaste veckorna och just bara att få vara tillbaka på banan är skönt. Sedan är det kanske inte alla gånger det är så dåligt att få låta kroppen få vila, menar Sundling.

I våras berättade du om hur bra självförtroende du hade under VM-tävlingarna och hur bra förberedd du var. Det har du med dig nu inför OS. Du vet hur du ska göra inför ett mästerskap?
– Man önskar ju att man hade ett recept man kunde följa men så är det inte riktigt ändå. Men visst, jag tar med mig känslan från VM och jag har fått mersmak. Det är inte så att jag är nöjd, jag vill ha mer och jag är så taggad på att få åka OS.

– Jag hoppas på och siktar mot OS-sprinten. Den går ju i skejt som alltid varit min favorit.

Det väntas speciella förhållande på OS med hög höjd och kall kärv snö. Vad tänker du kring det?
– Jag förbereder mig på allt. Jag ställer inte in mig på att det kan bli vilka förhållanden som helst. Så man inte kommer dit och blir chockad.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...