Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
OLA VIGEN HATTESTAD vann VM-guldet suveränt, men är inte nöjd med sprintbanan i Holmenkollen för VM 2011. Foto: STEPHAN KAUFMANN, www.kristiansen-sport.com

OLA VIGEN HATTESTAD vann VM-guldet suveränt, men är inte nöjd med sprintbanan i Holmenkollen för VM 2011. Foto: STEPHAN KAUFMANN, www.kristiansen-sport.com

Världsmästaren slaktar VM-banan i sprint

Ola Vigen Hattestad var Norges sprintkung under VM i Liberec 2009 och vann både individuellt och i teamsprint (tillsammans med Johan Kjølstad).
Men nu slaktar han den kommande VM-banan i sprint i Holmenkollen…

Hela det norska sprintlandslaget, som har varit på läger i Oslo, är överens om att VM-banan har flera svaga punkter.
- Den här kurvan är för smål. Här blir det kamp för att upploppet går för fort. Det är nästan skandal att det blir så här under VM så som sprintåkningen är nu, säger Vigen Hattestad bland annat till Adresseavisen.
Kuravn han pratar om är en smal sväng uppe på toppen av en backe mitt inne i arenan – 300-400 meter från mållinjen.
Det som gjorde det norska sprintlandslaget mest besvikna var det snabba upploppet. Det betyder att avgörandet måste ske tidigare, mycket av loppet är redan gjort när man kommer in i stadion.
- Det var flera som ramlade på väg in i stadion under världscupen för att komma först in i den här kurvan, säger Öystein Pettersen, som var en av dom som stod på öronen.
- Vi fick en fråga om att ge feedback efter för-VM, men inget av vad vi sade har man ändrat på. Jag tycker det är idiotiskt att vi måste upp hit när inget händer, säger Pettersen vidare.
Johan Kjölstad vann också VM-guld i teamsprint i Liberec 2009, tillsammans med Ola Vigen Hattestad. Också han är besviken.
- Det blir för dumt om vi inte får säga vad vi menar och hur vi menar att det ska vara för att få en rättvis bana, säger Kjölstad.

Tränaren håller med

Norska sprintlandslagets tränare, den i Stockholm boende Ulf Morten Aune, tycker det är galet om några hundra tusen kronor ska skillja det sportsliga från att bli rättvist.
- När man presterar att skylla på pengarna, med tanke på vad allt det här kostar, så hörs det helt fel ut. För rent sportsligt blir det en mycket sämre bana med mycket närkontakt och kraschar, säger Aune.
Ett av problemen är stenmuren bakom skjutvallen i Holmenkollen.
- Vi försöker så bra som möjligt att i samarbete med FIS att få till det bäst möjliga. Det är en utmaning att tillfredsställa kraven både för skidskytte och längdåkning, säger sportchefen för VM, John Aalberg, till samma tidning.

 

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...