Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Med Vasaloppet 10 vill Vasaloppet göra en hyllning till 100-åringen Vasaloppet. FOTO: Vasaloppet.

Med Vasaloppet 10 vill Vasaloppet göra en hyllning till 100-åringen Vasaloppet. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppet 10 hyllar Vasaloppet 100 år

Med det nya loppet Vasaloppet 10 kan alla vara med och fira Vasaloppet 100 år i vinter.
Vasaloppet uppmanar dig att klä dig i träningskläder från valfritt decennium, åka en mil på skidor och hjälp till att skapa en färgsprakande hyllning till 100-åringen Vasaloppet!

Vasaloppet 10 arrangeras lördag 5 mars, dagen innan Vasaloppet, och går från den sista kontrollen i Vasaloppsarenan, Eldris, till Vasaloppsmålet i Mora. Starten går från 10.00 och sträckan är knappt 10 kilometer. Ingen segrare utses i Vasaloppet 10 men alla som åker i mål får en sluttid, medalj och diplom. Dessutom kommer Vasaloppets kranskulla och kransmas vara på plats och dela ut kransar och pris till tio deltagare som har den bästa klädseln.

– Hela loppet blir en hyllning till vår 100-åring och vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att visa upp sig i kläder från olika tidsepoker. Vasaloppet 10 går i fri stil med klassiska spår och en pistad yta så det finns alla möjligheter att testa olika sorters utrustning, som breda träskidor, skejtskidor eller andra varianter, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Tidigare Vasaloppssegrare, kranskullor och kransmasar kommer att bli inbjudna till hyllningsloppet och i målområdet bidrar en mängd samarbetspartners med feststämning på olika sätt.

– Vi tror att det här loppet kommer att locka stor publik och ser fram emot en festlig dag där vi på olika sätt hyllar och uppmärksammar allas vår 100-åring Vasaloppet. Anmälan är öppen från och med i dag, varmt välkomna, hälsar Tommy Höglund.

Folksam är värd för Vasaloppet 10, anmälan görs på www.vasaloppet.se

Satsningen på Vasaloppet 10 innebär att Blåbärsloppet som tidigare har arrangerats lördagen innan Vasaloppet utgår i vinter.

Läs mer om Vasaloppet 10 >

Fakta Vasaloppet 10 – på skidor genom alla tider
Klä dig i gärna i träningskläder och utrustning från valfritt decennium och var med och hylla vår 100-åring Vasaloppet! Segerkransar och pris i form av startplats till valfritt lopp under kommande sommarvecka och vintervecka delas ut till de tio bästa klädda skidåkarna (värde upp till ca 2 000 kronor, eventuell vinstskatt betalas av vinnaren). Självklart går det även bra att åka i sina vanliga skidkläder och gestalta en nutida skidåkare!

Datum: Lördag 5 mars 2022
Distans: 9,2 kilometer
Start: Startplats Eldris
Mål: I den nya målportalen vid klockstapeln i Mora
Stil: Fri stil
Typ: Motionslopp
Minimiålder: 8 år
Anmälningsavgift: 400 kr, 200 kr för de som är födda 2006 och senare.
Maximalt antal deltagare: 2 000
Värd: Folksam

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...