Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Henrik Eriksson blir testpilot under OS i Sotji. Här vid Skinnarloppet i vintras där han var snabbast i H 35-klassen. FOTO: Johan Trygg.
Henrik Eriksson blir testpilot under OS i Sotji. Här vid Skinnarloppet i vintras där han var snabbast i H 35-klassen. FOTO: Johan Trygg.

Vasaloppsvinnare blir testpilot på OS

Henrik Eriksson vann Vasaloppet 2001 efter en spurtseger mot Staffan Larsson och Daniel Tynell.
13 år senare blir han testpilot för det svenska landslaget på vinterns OS i Sotji.
– Jag fick frågan om jag ville vara med för ett tag sedan, och det ville jag absolut, berättar 39-årige Henrik för Dalarnas Tidningar.

Henrik var en överraskning när han vann Vasaloppet och hör till de mer anonyma vinnarna efter segern. Intresset för skidåkning är dock fortfarande stort.
Henrik är styrelsesuppleant i IFK Mora SK:s styrelse och han håller igång skidåkningen så pass bra att han var 124:a på vinterns Vasalopp med en tid på 4,23,27.

Till vardags är Henrik utvecklingschef hos knivtillverkaren Mora of Sweden och bor i Färnäs strax utanför Mora. Till vintern blir det ett avbrott från vardagen med uppdraget som testpilot under OS.

– Men jag vet inte exakt hur upplägget kommer att bli. Det jag vet är det blir hårt jobb med tester hela dagarna. Förhoppningsvis kan jag bidra med att det blir rätt beslut. Det ska bli spännande och kul att få vara med på ett OS, säger Henrik till Dalarnas Tidningar.

Henrik konstaterar också att det blir många med koppling till Mora på OS. På vallasidan finns redan kvartetten Lasse Frykberg, Anders Niemi, Rikard Andreasson och Joakim Augustsson. Alla också före detta åkare i IFK Mora SK.

En kvartett åkare ligger väl minst sagt bra till för att vara med i OS-truppen också. Eller vad sägs om Emil Jönsson (förhandsnominerad), Anna Haag, Stina Nilsson och Sofia Bleckur, alla VM-åkare i vintras.
Dessutom knackar sprintern Johan Edin och distansåkaren Martin Johansson på porten som tänkbara åkare också.

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...