Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Emil vill slå världsrekord på 100m skidorFoto: NordicFocus

Emil vill slå världsrekord på 100m skidorFoto: NordicFocus

Världsrekordförsök på Bislett

Northug, Jönsson och flera andra gör upp om ett officiellt världsrekord på 100m skidor.

Den 22a mars arrangeras för första gången någonsin ett godkänt världsrekordförsök på skidor på Bislett i Oslo. Distanserna är 500m och 100m, och det blir säkerligen den sistnämnda som blir mest spektakulär. Representanter från Guinnes rekordbok finns på plats och övervakar tävlingen för att säkerställa ett officiellt rekord.

Och svenske sprintkanonen Emil Jönsson är taggad.

-Jag har ju det inofficiella världsrekordet och har alltid drömt om att sätta ett officiellt rekord.När tävlingarna dessutom avgörs på Bislett innebär det ju att det kommer bli fantastiskt häftigt, berättar Emil till Norska Dagbladet.

Anmälda till tävlingen är bland annat Petter Northug, Marcus Hellner och Ola Vigen Hattestad. Men det är inte bara skidåkare som ställer upp. Den regerande världscupsegraren i Skidskytte, Tarjei Bö vill också vara med och utmana om seger, även om han inte tror på sig själv.

- Om jag skulle slå Petter så förväntar jag mig att han lägger av på direkten. Men jag tror inte att det kommer hända. Jag hoppas bara att det blir norsk seger och god stämning, säger Bö till Dagbladet.

Petter och Emil får anses vara de stora favoriterna, men Öystein "pölsa" Pettersen tror på junioren Sondre Turvoll Fossli. Som bland annat varit 2a på senior-NM i sprint i år.

- Jag tror att Sondre är snabbast i världen. Det jag har sett honom göra på 15 sekundersimpulser på träning är extremt, Säger Pölsa till Dagbladet.

I damklassen ställer bland annat Marit Björgen,Charlotte Kalla och Therese Johaug upp. Och där är antagligen Marit Björgen den snabbaste.

Förutom den interna kampen mellan åkarna blir förstås duellen mellan skidåkarna och Usain Bolts världsrekord intressant. Baserat på tidigare försök kommer antagligen Bolts tid att bli svårslagen. Emil Jönsson hade exempelvis 12,50 när vinterstudion gjorde ett försök för något år sedan. Då var temperaturen emellertid -22 grader och det var rejält kärvt i snön. När tävlingarna på Bislett avgörs i mars blir det förhoppningsvis på grovkornig snö och hårda spår.

Läs också:

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör