Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson konstaterar att det är många åkare som slåss om platserna till det svenska stafettlaget som ska försvara VM-guldet från 2019. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Frida Karlsson konstaterar att det är många åkare som slåss om platserna till det svenska stafettlaget som ska försvara VM-guldet från 2019. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

”Vi hade kunnat ha två svenska lag på VM-pallen”

Sverige kommer till VM i Oberstdorf som regerande världsmästare i damernas stafett. Frågan är vilka fyra åkare som kommer åka i laget på vinterns VM i Tyskland.
Det är många åkare som aspirerar på de fyra platserna. Så många att Frida Karlsson tror att det kunnat bli två svenska lag på pallen om det varit tillåtet.
– Hade vi fått ställa upp med två lag hade vi haft två svenska lag på pallen, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

För två år sedan avgjorde Stina Nilsson för Sverige på slutsträckan i kamp med Therese Johaug efter en gastkramande tillställning.

Trion Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla hade då bäddat för Stina som gick ut 18,8 sekunder före Therese Johaug. Johaug kom ikapp men Stina stod emot och vann i spurten.

– När man tänker tillbaka på det är det en väldigt fin berättelse. Jag kommer ihåg när vi stod i fållan och man ser att Therese tar på Stina hela tiden. Och det förväntade vi oss. Vi andra tre står tillsammans och väntar och väntar och så kommer de. Och så i sista backen ser Stina väldigt trött ut, men hon biter i – och då vet vi att det är klart när hon är med på toppen, berättar Frida Karlsson för SVT Sport.

Det var första gången som Sverige vann en VM-stafett för damer. När de nu ska försvara VM-guldet så är det många åkare som slåss om de fyra platserna i laget.

– Ja, gud vi har ju så många som konkurrerar om platserna. Det är verkligen inte skrivet förrän dagsform på VM skulle jag säga. Sistasträckan är jag inte alls rädd för, där har vi många som kan spurta hem det. Vi har ju Maja Dahlqvist och Jonna Sundling som utmanar där. En förstasträcka skulle nog också passa Linn Svahn, säger Frida Karlsson när hon intervjuas av SVT.

– Hade vi fått ställa upp med två lag hade vi haft två svenska lag på pallen. Jag tror det, säger Karlsson vidare.

På söndag är det stafett i världscupen i Lahtis och då är inte Frida själv med. Hon är dock bra på gång efter skadan hon ådrog sig på hotellrummet i samband med Tour de Ski.

– Läget är bra. Rehaben har gått på rulle skulle jag säga. Jag har kört mitt första fartpass på snö, så jag känner mig väldigt positivt. Det har gått bättre än vad jag har förväntat mig. Jag hade ändå föreställt mig att det skulle vara värre när jag var i Val di Fiemme och hade den smärtan jag hade då, berättar Frida för SVT.

Världscuptävlingarna i Falun 29-31 januari och SM i Borås 9–11 februari blir Frida Karlssons kommande tävlingar inför VM.

På världscupstafetten på söndag har landslagsledningen följande åkare att välja bland: Charlotte Kalla, Emma Ribom, Ebba Andersson, Evelina Settlin, Lovisa Modig och Sofia Henriksson. Högst troligt blir de fyra förstnämnda som åker på söndag.

Kvartetten Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Linn Svahn är inte med i truppen till Lahtis men tillbaka till tävlingarna i Falun.

Stafetten i Lahtis blir förstås viktig. För de som åker gäller det att visa att man är en åkare som ska med och försvara det svenska VM-guldet på stafetten som avgörs 4 mars i Oberstdorf, Tyskland.

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...
Frida Karlsson under måndagens uppladdning inför tisdagens 10 kilometer skejt vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges åkare till VM:s fristilslopp

På måndagseftermiddagen presenterades vilka svenska åkare som åker 10 respektive 15 kilometer fri stil vid VM i Obertstdorf. På tisdagens 10 kilometer åker: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte K...