Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tvåan Ebba Andersson, ettan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och trean Katharina Hennig efter masstarten i Val di Fiemme. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.
Tvåan Ebba Andersson, ettan Astrid Uhrenholdt Jacobsen och trean Katharina Hennig efter masstarten i Val di Fiemme. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Vilken prispall! - Jacobsen, Andersson och Hennig

Femte Tour de Ski-etappen bjöd på det mest spännande damloppet i världscupcirkusen på länge. Vem hade tippat att topp tre skulle bli Astrid Jacobsen, Ebba Andersson och Katharina Hennig?
Jacobsen var allra starkast över upploppet och tog segern fyra tiodelar före Andersson och sekunden före den stora överraskningen, tyska Hennig.
– Det här är nog den gladaste prispallen i vinter, sa Jacobsen i segerintervjun.

Tävlingen över fyra kuperade varv vid VM-stadion i Val di Fiemme bjöd på nerv och spänning redan på första varvet. Therese Johaug gick omkull i banans med utmanande kurva innan första varvningen. Norskan jagade snabbt ikapp till tätposition men resten av loppet såg vi en stressad Johaug där framme.

Astrid U Jacobsen åkte hela tiden med stort lugn i åkningen. Så också Katharina Hennig. Ebba Andersson gick också hon starkt loppet igenom. Det var även Jacobsen och Andersson som var etta och tvåa när bonussekunderna delades ut.

När loppet var på väg att avgöras in i sista stigningen innan upploppet handlande det om fem åkare. Förutom Jacobsen, Andersson och Hennig så var det förstås de två förhandsfavoriterna Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Östberg gick omkull i närkontakt i med Johaug längst bak i tätklungan och bröt staven. Därmed var Östbergs chans till seger borta och Johaug hängde inte med övriga tre uppför sista backen.

På upploppet kom Astrid med bra fart och även om Ebba utmanade till en början så var det aldrig något snack om var segern skulle gå. Det var för övrigt norskans femte världscupseger. Den första på fem år och de tre första tog 32-åringen redan 2008.

– Jag sa till Kataharina att det här är nog den gladaste prispallen i vinter, sa Jacobsen i segerintervjun.

– Det var ett tight lopp och tufft mentalt, man kände av nervositeten i tätgruppen. Men jag hade så fantastiska skidor idag och jag klarade att åka ganska avslappnat och göra smarta val. Jag var den i bäst position och med mest energi kvar på upploppet, fortsatte norskan.

Jacobsen före Andersson och en jublande glad Hennig som trea. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.Jacobsen före Andersson och en jublande glad Hennig som trea. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Ebba Andersson gjorde ett alltigenom starkt lopp och tog sin elfte pallplats i karriären. En seger väntar hon fortfarande på.

– Ett bra utgångsläge känns det som. Det är en jämn tour i år så det blir en spännande avslutning, hoppas jag får till en bättre sprint än senast i Lenzerheide i morgon, sa Ebba till SVT Sport.

För Katharina Hennig var det första pallplatsen. Den lovande unga tyskan har som bäst varit på åttonde plats tidigare.

Bakom topptrion spurtade Johaug in som fyra 6,2 sekunder bakom vinnaren och sex tiondelar före Östberg på femte plats.

– Det var tufft idag startade med ett fall och blev lite stressad av det men det är så det är ibland, det var helt mitt eget fel. Jag har fortsatt den gula ledartröjan och sprinten imorgon ska bli spännande, kommenterade Johaug för SVT Sport.

Där bakom gjorde Jonna Sundling ett mycket bra distanslopp och slutade nia, 25 sekunder bakom Jacobsen.

– Kroppen var pigg och jag hade väldigt bra fäste idag. Det var toppenbra på den här banan med så branta backar, sa Jonna till SVT Sport.

Charlotte Kalla blev 14:e, 14 sekunder efter Sundling. Maja Dahlqvist slutade 21:a och Elina Rönnlund, 26:a. Moa Lundgren kom en till start på grund av förkylning.

Under masstarten delades det ut bonussekunder vid två passager och Ebba Andersson plockade 24 sekunder. I totalen är nu Ebba 38 sekunder bakom Johaug i touren. Johaugs ledning är nu 19 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg inför morgondagens sprint.

Resultat finns här.

Tourställningen finns här.

 

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...
bild_grand_classics

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Till säsong XI av Visma Ski Classics lanseras nu Grand Classics Grand Slam där följande fyra lopp ingår: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Ingen åkare har vunnit al...