Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Pressrelease_Finland_Teemu & Juha

Virtanen åker 160 mil rullskidor genom Finland

Den tidigare världsrekordhållaren på 24-timmars skidåkning, finländaren Teemu Virtanen, ska åka rullskidor från Hanko, Finlands sydligaste punkt, till Utsjoki, den nordligaste punkten, i sommar. En sträcka på totalt 1600 kilometer.
Den finska skidlegenden Juha Mieto supportar Virtanen och fler gäster kan komma och ansluta längs vägen.

Virtanen startar turen från Hanko till Utsjoki den 10 juni och han siktar på att klara hela turen på bara tio dagar.

– Den ursprungliga planen är att åka cirka 16 mil per dag. Naturligtvis spelar vädret och vägarnas förhållanden en stor roll i en utmaning som denna. Oavsett, mitt mål är att avsluta trippen i god tid före midsommar, säger Virtanen.

Blir någon svensk skidåkare inspirerad av Virtanens tur och gör något liknande? Häromåret så åkte Fredrik Erixon rullskidor från Karesuando till Smygehuk under 28 dagar.

Virtanens 160 mil långa rullskidtur är en bra uppladdning inför hans nästa mål, att ta tillbaka världsrekordet i 24-timmarsskidåkning, som nu hålls av en annan finländare, Hans Mäenpää. Det rekordförsöket kommer att ske på Olympiastadion i Stockholm nästa vinter.

– Det här blir en bra förberedelse inför rekordförsöket. Dessutom vill jag uppmuntra och inspirera alla skidåkare att träna väl under sommaren och att främja ultralång skidåkning, vilket ännu inte är alltför populärt bland längdåkare. Rullskidåkning är den bästa träningen för skidåkare, säger Virtanen entusiastiskt.

Juha Mieto kommer att heja och stödja Teemu hela vägen från sitt hem i Kurikka till slutet av färden i Utsjoki.

Hanko-Utsjoki-projektet supportas av Wsportsmedia som numera äger såväl Längd.se, Langrenn.com och Kestavyysurheilu.fi. Den finska sajten kommer noggrant följa och rapportera från Virtanens rullskidtur och rapporter kommer också på Längd.se.

Preliminärt schema
Dag 1: Hanko, Hangö - Raisio, Reso
Dag 2: Raisio - Pori
Dag 3: Pori, Björneborg - Kurikka
Dag 4: Kurikka - Jakobstad
Dag 5: Jacobstad - Uleåborg
Dag 6: Uleåborg - Kemi
Dag 7: Kemi - Rovaniemi
Dag 8: Rovaniemi - Sodankylä
Dag 9: Sodankylä - Inari
Dag 10: Inari - Utsjoki

map_teemu_rollerski.jpg

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...