Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna är två av Ski Classics lysande damstjärnor. Nu jobbar den internationella långloppscupen för att lyfta fram fler damåkare. FOTO: Magnus Östh.
Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna är två av Ski Classics lysande damstjärnor. Nu jobbar den internationella långloppscupen för att lyfta fram fler damåkare. FOTO: Magnus Östh.

Visma Ski Classics satsar mer på damerna

Den internationella långloppscupen Visma Ski Classics satsar på att lyfta fram fler kvinnliga åkare till vintern.
Kommande säsong införs två nya regler. För det första så måste alla proffsteam ha både damer och herrar i laget för att registrera sig. För det andra så tas regeln att man måste nå målet inom 20 procent av vinnartiden för att få poäng bort.

Inför kommande säsong nio långloppstouren så fortsätter Visma Ski Classics sitt fokus att öka mängden kvinnliga åkare i touren. 30 team tävlar om individuella poäng och lagpoäng såväl som ledarvästarna. Varje team får bestå av 4-10 åkare. Förra säsongen var 232 åkare registrerade och av dessa var 179 herrar och 53 damer. Ambitionen är minska gapet.

– Längdåkningen är unik som professionell sport där herrar och damer finns i samma proffsteam på samma startlinje, på samma distanser i samma TV-produktioner. Detta är något vi är mycket stolta över men det ger också sporten mycket extra intresse och spänning, säger Ski Classics VD David Nilsson.

– Våra kvinnliga stjärnor som Britta Johansson Norgren, tjeckiska Katerina Smutna, polska Justyna Kowalczyk och japanska Masako Ishida alla är stora förebilder och idoler i sina hemländer och det ökar inte bara intresset för touren utan våra kvinnliga stjärnor är också viktiga hjältar för unga tjejer som börjar träna längdskidor i allmänhet istället för en annan idrotts- eller fritidsaktivitet, menar David.

Nilsson fortsätter:
– När vi började utveckla Visma Ski Classics för ungefär tio år sedan fanns det bara en handfull kvinnliga åkare som genomförde loppen och vi är naturligtvis glada att se den starka ökningen till över 50. Men vi är inte nöjda med det utan vi kan fortfarande göra mer skapa intresse från kvinnliga skidåkare.

– I början introducerade vi också samma prispengar till vinnarna av båda könen men antalet herråkare som fick prispengar var fler för att vara rättvis gentemot herrarna. Sedan introducerade vi att teamen kunde räkna två herrar och en dam i lagtävlingen, även om förhållandet mellan könen på startlinjen skilde sig mycket mer. För två år sedan introducerade vi även den gröna sprintvästen i damklassen. Alla ledarvästar; Den gula ledarvästen, rosa ungdomsvästen, gröna sprintvästen och den rutiga bergsvästen delas ut för både herrar och damer.

– Nu introducerar vi en regel att alla proffstema måste bestå av både manliga och kvinnliga skidåkare för att kunna få en licens för att samla poäng i touren och bli ett officiellt proffsteam i Visma Ski Classics. Vi tar nu också bort en tidigare regel som sa att man måste sluta inom 20 procent av vinnarens tid för att samla lagpoäng, vilket gör det mer intressant för teamen att satsa på unga tjejer i lagen.

– Det är för oss alla som arbetar med Visma Ski Classics uppenbart och naturligt att arbeta för att öka antalet kvinnliga åkare och minska klyftan mellan herrar och damer. Jag tror verkligen att investeringar i damklassen kommer att öka intresset för vår produkt och lyfta relevansen för såväl vår sponsor som mediepartner, men också för teamens sponsorer och våra lopparrangörer.

– Därför utmanar jag alla unga kvinnliga åkare att börja träna för långlopp, teamen att anmäla fler damåkare och arrangörerna att göra mer för att öka intresset för kvinnliga skidåkare på sina startlinjer, det är ju trots allt 2018…, avslutar David Nilsson.

Så här se säsong nio av Visma Ski Classics ut.
Så här se säsong nio av Visma Ski Classics ut.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...