Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Inför tionde säsongen av Visma Ski Classics lanseras en Challenger-serie. FOTO: Visma Ski Classics.
Inför tionde säsongen av Visma Ski Classics lanseras en Challenger-serie. FOTO: Visma Ski Classics.

Visma Ski Classics startar Challenger-serie

Inför nästa vinter startar Visma Ski Classics en Challenger-serie.
Syftet är att främja långloppsskidåkning världen över.

 

Nionde säsongen för Visma Ski Classics är precis avslutad. I vinter bestod långloppsserien av 12 livesända lopp i Europa. Innan 10-årsjubiléet lägger man nu till Pro Tour i namnet och lanserar samtidigt en Challenger-serie vilket öppnar upp för lopp över hela världen att vara en del av Ski Classics.

Pro Tour och Challengers kommer att ha ett dynamiskt förhållande där lopp kan flytta mellan nivåerna över tide.

– Lanseringen av Challenger-serien är en milstolpe för Visma Ski Classics och långloppsskidåkning i allmänhet. Pro Tour har en gräns på 10-13 lopp per säsong och alla äger rum i Europa. Orsaken är att vi vill att alla teams bästa åkare ska kunna starta i alla lopp, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson i ett pressmeddelande.

– För att vara en del av Pro Tour måste man också ha en dyr medieproduktion. För att kunna välkomna alla lopp som visar intresse för att vara en del av Visma Ski Classics lanserar vi nu Challenger-serien. Det är gratis för lopp över hela världen att vara ett Challenger-lopp, fortsätter Nilsson.

– Teamåkarna kommer också att kunna samla viktiga poäng för den gula mästarvästen i de här loppen. Vi hoppas att detta motiverar dem att åka i sina lokala lopp. Det här är vårt sätt att ta ett starkare ansvar för utvecklingen av långdistansskidåkning i framtiden, avslutar David.

Lanseringen av Challenger-serien kommer också att innefatta införandet av ett nytt könsneutralt rankningssystem som öppnar upp för alla deltagare i loppen att jämföra sig med kompisar som deltar i Visma Ski Classics-evenemang.

Damer och herrar kommer att vara i samma rankinglista där poäng samlas beroende på procent på tidsavståndet till vinnarna.

Motionärer kommer också att kunna samla in resultat och interaktiva diplom på en ny Mina sidor-del på vismaskiclassics.com

Mer information om den nya SC-rankningen kommer att lanseras under hösten inför säsong tio.

 

Siste nyheter

Anders Byström blir ny landslagschef för de svenska längdåkarna och och lämnar rollen i skidskytteförbundet. FOTO: Johan Trygg.

Anders Byström blir ny landslagschef

Efter ett år som landslagschef för svenska skidskytteförbundet och flera år som tränare på elitnivå i både Sverige och Norge kommer Anders Byström nu tillbaka till Svenska Skidförbundet. Där ska han a...