Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vegard Ulvang, ordförande för Internationella Skidförbundets (FIS) längdkommitté är i Falun för att titta på VM-banorna. Till sin hjälp har han Thomas Wassberg, och Tobias Jönsson (banchef för Falun2015). FOTO: Falun2015.
Vegard Ulvang, ordförande för Internationella Skidförbundets (FIS) längdkommitté är i Falun för att titta på VM-banorna. Till sin hjälp har han Thomas Wassberg, och Tobias Jönsson (banchef för Falun2015). FOTO: Falun2015.

VM-banorna i Falun slutbesiktade

Nu är Faluns VM-banor klara. Det handlar till stor del om en uppdaterad och moderniserad variant av VM-spåren 1993:
– Vi är väldigt nöjda med den här lösningen, säger Vegard Ulvang, ordförande för Internationella Skidförbundets (FIS) längdkommitté.

Vintern närmar sig allt mer. Och nu är det klart hur de spår som kommer att användas vid för-VM 2014 och Falun2015 kommer att se ut. En viktig del i arbetet med att ta fram de nya slingorna har varit att behålla det som karaktäriserar Falun och Lugnet. Det handlar om Mördarbacken, Vallen och den röda Dalahusstugan.

– De nya spåren bygger mycket på den skidtradition som finns här. Vi har faktiskt gjort två nya ”Mördarbackar”. Mördarbacken är verkligen ett signum för Falun, säger Tobias Jönsson som är banchef för Falun2015.
 
Det nya spårsystemet har slingor på 2,5 km, 3,75 km samt 5 km och det finns givetvis olika slingor för klassisk och fri stil. Dessutom finns en sprintslinga på 1,2 km för kvinnor och 1,4 km för män. En stor skillnad jämfört med VM i Falun för 20 år sedan är att det är bredare spårområden allt för att det ska vara anpassat även för masstarterna.
 
De som tillsammans med Jönsson jobbat mest med att ta fram de nya banorna har varit Janne Westberg och Thomas Wassberg.

– Det är klassisk faluterräng som bjuder på riktigt fin skidåkning och samtidigt är det väldigt publikvänliga banor. Det har varit en utmaning att få till banorna med tanke på att Lugnet ligger i ett naturreservat, så där har det funnits mycket att ta hänsyn till. Men jag känner att vi verkligen har hittat rätt, säger Wassberg.
 
FIS har givetvis varit en viktig part i arbetet med att arbeta fram de nya banorna.

– Det har varit en väldigt bra process där arrangörer, FIS, åkare och TV har fått vara involverade. All den kompetens som finns i det här området i Sverige har använts och vi är från FIS sida väldigt nöjda med den här lösningen, säger Vegard Ulvang och fortsätter:

– Med de här nya banorna kommer det att bjudas på både mycket utslagsgivande och rättvisa banor för de aktiva men även på väldigt fina signaturbilder som kommer att visa Falun och det svenska kulturlandskapet på ett mycket bra sätt, säger Ulvang.

Falun2015_bankarta_450.jpg
Banskiss över det nya bansystemet där röda slingor markerar klassiska spår och blå slingor markerar skate-spår.

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...