Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja Dahlqvist och Jonna Sundling jublar efter VM-guld i teamsprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling jublar efter VM-guld i teamsprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

VM-guld till Dahlqvist och Sundling!

Sverige med Maja Dahlqvist och Jonna Sundling vann VM-guld före Schweiz och Slovenien på teamsprinten vid VM i Oberstdorf.
Den svenska duon dominerade finalen men på slutrundan utmanade Schweiz med Nadine Fähndrich. Jonna Sundling var dock starkast över upploppet.
– Jag tycker vi gjorde det bra. Vi hade en plan att vara offensiva och det höll hela vägen in i mål. Vi drog ju större delen av alla varv. Kul att lyckas med det sista varvet. Maja gjorde det bra och gav mig ett bra utgångsläge, sa Jonna Sundling till SVT Sport.

Den svenska taktiken var att ligga i front under finalen och gjorde det nästan hela tiden. När Maja Dahlqvist växlade ut Jonna Sundling för det sista varvet så var det i bredd med Ryssland som avslutade med Natalia Nepryaeva med cirka tre sekunder ner till de närmaste förföljarna där Fähndrich för Schweiz blev den svåraste nöten.

Sundling var först upp för den sista backen hårt utmanad av Fähndrich men in på upploppet hade hon ett lite försprång och spurtade till guldet nära sekunde före Schweiz.

Anamaria Lampic förde Slovenien från sjätte till tredje plats med en stark sista runda.

– Det var tufft i finalen. Jag tycker det blev varmare och varmare, sa Dahlqvist och Sundling fyllde i;

– Det blev långsammare och mjukare och det gick åt mer energi.

Både Sundling och Dahlqvist var offensiva hela finalen men kände verkligen att flera lag utmanade.

– Det var nervigt. Vi körde på och både kände att det gick bra men man ville att de skulle släppa ännu mer, berättade Dahlqvist för SVT.

Om det sista avgörande varvet sa Sundling så här:
– När jag såg Nadine (Fähndrich) komma i sista backen så tänkte jag ”ånej hur ska det här gå”. Men när jag var först på toppen kände jag mig trygg. Sedan åkte jag bra sista biten, sa Sundling SVT.

Jonna Sundling har nu två guld i mästerskapet och för Maja Dahlqvist var det andra raka VM-guldet i sprintstafett.

Officiellt resultat.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...